Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.03.2008. КИЇВ. Православні скаути відвідали святині Тернопілля

Нещодавно завершилася поїздка православних скаутів до Тернопільської області. Метою поїздки було проведення спелеоекспедиції печерою Млинки, але скаути добре знають, що кожну добру справу треба починати з молитви, тому і присвятили день напередодні паломництву до Почаївської Свято-Успенської Лаври та Свято-Богоявленського Кременецького монастиря. А в самому Кремінці встигли відвідати ще і руїни стародавнього замку та козацьке кладовище.
Настуні два дні були присвячені спелеології. Печера Млинки знаходиться в однойменному селі. Село стоїть на річці, де раніше було багато млинів, що мололи гіпс. Підчас видобутку робочі випадково натрапили на порожнечу в стіні — саме так були віднайдені печери. Зараз вже розвідано більше за 30 кілометрів ходів і продовжують відкривати все нові. Печера являє собою підземний лабіринт на кількадесят метровій глибині, що колись був промитий водами відступаючого моря у гіпсових породах. Після цього на стінах печери наросли кристали гіпсу, з’явилися сталактити.
Пересуватися печерою — заняття не з легких. Значні дистанції маршруту доводиться повзти навколішках або йти в розпорі – упираючись ногами, спиною та руками у стіни ущелин над прірвою. Особливо важким був перелаз до галереї, де ростуть незвичайної краси кристали. Приємно здивувало, що справжні спелеологи — люди віруючи: в одному з залів скаути натрапили на табличку «Благослови Господи на нові відкриття».
І найголовніше: знаходячись під землею, ми зрозуміли, що світ дуже різноманітний, що відчути красу Божого творіння можна навіть там, де ніколи не думав зустріти.
Павло Шевцов