Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.03.2008. КИЇВ. Шевченко сприяв розвитку недільних шкіл

У ці дні вшановується пам’ять видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Пригадаємо один щемливий штрих його біографії. Знаходячись у Петербурзі тяжко хворий він взявся за видання «Букваря Южнорусского». Цей посібник для навчання грамоти українською мовою в недільних школах поет уклав восени 1860 року. Наприкінці грудня він був надрукований тиражем 10 000 примірників.
На виставці в Петербурзькій Академії мистецтв Шевченко представив п’ять офортів та автопортрет, мальований олійними фарбами. За офорт «Вірсавія» художника удостоїли звання академіка гравюри. «Русский художесгвенный листок» писав: «Відомий малоросійський поет Т. Г. Шевченко виставив п’ять дуже вдалих гравюр і свій власний портрет, намальований олійними фарбами. Ми чули, що художник мав на меті розігряти цей портрет в лотерею, збір від якої він призначав на видання дешевої малоросійської абетки. Від щирого серця бажаємо, щоб ця чутка підтвердилася і щоб задуманому Т. Г. Шевченком сприяв усілякий успіх».
“Буквар” може здатися непоказним, простим щодо художнього оформлення, у м’якій обкладинці і з ціною відповідною – 3 копійки. Поет хотів, щоб він був доступний для найбіднішого люду. Книжка складалася з лічби, абетки, текстів з Святого Письма.Цей посібник писався не скільки для дітей, як для дорослих, адже переважно вони у недільні і святкові дні здобували початкову освіту у школах, які через те й називалися недільними.
“Букварь Южнорусский” був улюбленою працею Шевченка, його лебединою писнею, яку він посилав з берегів Неви далекій своїй Україні.