Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.02.2008. ЛЬВІВ. Львівська єпархія підтримує православних сербів

У зв’язку з самовільним незаконним відторгненням Косово від Сербії, зважаючи на утиски, гоніння та скорботи, котрі внаслідок цього збільшаться щодо неалбанського населення Косово і Метохії, а також через загрозу втрати можливості духовного, культурного та національного самовираження православними сербами, які мешкають у цьому регіоні, за благословенням архієпископа Львівського і Галицького Августина одночасно з молебнем у кафедральному соборі святого Сави у Бєлграді, у Львові в Свято-Георгіївській церкві та у Свято-Преображенському жіночому монастирі були звершені молебні за стражденний православний народ Косово і Метохії. Цього ж дня владика Августин направив лист Святішому Патріарху Сербському Павлу такого змісту:
«Ваша Святосте, Святіший Владико!
Звістку про спробу насильницького відторгнення території Косово і Метохії від Сербії через нехтування всіма існуючими нормами міжнародного права, що є наслідком несправедливого рішення сильних світу цього і насильством щодо народу Сербії, ми сприйняли з глибокою скорботою і співчуттям до чад Сербської Православної Церкви — наших братів за вірою.
Бажання надати легітимності цьому беззаконню викликає обурення у всіх людей доброї волі і, особливо, у православних, які багато років співчувають своїм братам в Косово і моляться за них. З 1999 року я сім разів був у Косово і не з чуток знаю про гоніння, біду і скорботу, що випали на долю наших братів і сестер за вірою. І, на жаль, за минулі роки відповідальні за врегулювання ситуації в Косово сили закривали очі на злочини, які творилися проти православного сербського народу. Безперечно, насильницьке відторгнення відвічно сербських територій ще більше ускладнить і без того повне трагізму повсякденне життя і створить нові перешкоди в сповіданні святої православної віри. У ці складні для наших братів і сестер у Косово часи, ми, духовенство та миряни Львівської єпархії Української Православної Церкви, співпереживаємо косовським сербам, молимося за них і сподіваємося, що правда запанує і Господь дарує їм свободу.
Ті, від кого залежить доля Косово і Метохії, і ті, хто підтримує їх, повинні знати, що їх рішення матиме вельми сумні наслідки, в першу чергу, для них же самих. Вони повинні знати, що історія не належить собі самій, і люди зрештою її не вершать. У неї є Господар, є Владика, Він – Бог правди і Переможець зла, Захисник гноблених і Суддя неправедних».