Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.02.2008. КИЇВ. В рамках програми соціальної адаптації випускників шкіл-інтернатів до соціуму відбулися перші тренінги фіналістів соціального проекту „Велике серце маленького життя”

31 січня – 2 лютого до Києва приїхали 12 фіналістів Всеукраїнського соціального проекту „Велике серце маленького життя”, патронат над якими взяли його організатори – Благодійний фонд „КРОНА” Групи компаній „НІКО”, Група компаній „ФОКСТРОТ” та Місія соціальної допомоги дітям Української Православної Церкви.
У зустрічі взяли участь випускники шкіл-інтернатів із різних областей України, які пройшли письмове творче анкетування на тему: „Проект мого життя”. 298 анкет-сповідей були розглянуті організаторами проекту у межах відбіркового туру, що тривав восени 2007 року. А вже у грудні минулого року 24 автори найцікавіших творчих анкет приїхали до Києва на півфінал конкурсу — свято „1001 казка на Новий рік”. У результаті творчого змагання спільно із зірками політики, бізнесу та діячами культури, після індивідуальних бесід з експертами перемогу здобули 12 учасників конкурсу, чия життєва позиція виявилася найактивнішою:
1. Наталія Терещенко, Олександрійська школа-інтернат Кіровоградської області.
2. Володимир Глушко, Донецька школа-інтернат.
3. Вікторія Карлович, Миколаївська школа-інтернат.
4. Віталій Когут, Канівська школа-інтернат Черкаської області.
5. Володимир Рочняк, Чернівецька школа-інтернат.
6. Богдан Степанюк, Смілянська школа-інтернат Черкаської області.
7. Яромира Чуйко, Бучанська школа-інтернат Київської області.
8. Людмила Олексієнко, Бучанська школа-інтернат Київської області.
9. Таісія Младинова, Одеська школа-інтернат.
10. Христина Глухова, Івано-Франківська школа-інтернат.
11. Майя Гарлайчук, Рівненська школа-інтернат.
12. Єлізавета Гайдученко, Тульчинська школа-інтернат Вінницької області.
31 січня діти приїхали до Києва, й того ж дня у конференц-залі центрального офісу ГК „ФОКСТРОТ” розпочалися тестування, тренінги та вправи з фахівцями-психологами: „Карта життя”, „Моя професія – основа життєвого успіху”, „Як я себе оцінюю”, „Проектування професійної кар’єри”, „Як я можу реалізувати своє право на працю”. У ці ж дні розпочалися зйомки документального фільму з робочою назвою „Шляхи незвідані й шляхи відомі”. Діти розказували знімальній групі про перші враження від свого візиту до Києва й говорили, що дехто після тренінгу вже підкорегував власні бачення майбутньої професії.

– Ми побачили, що нам вдалося відібрати дійсно дуже цікаві особистості: яскравих, сильних і розумних дітей. Відчувається, що ми допомагаємо їм віднайти обраний ними напрямок життєвого руху, — сказала голова правління Благодійного фонду „КРОНА” Групи компаній „НІКО” Олена Мацібох.

– Вражає, що майже половина з учасників Програми воліють після власної самореалізації відкрити Благодійні фонди й самим стати благодійниками, — говорить заступник директора ГК „ФОКСТРОТ” по зв’язках із громадськістю Людмила Лозова. – А ще вони майже уникають розмов про власне минуле та труднощі перебування в інтернаті.

– Надзвичайно позитивні діти, — зауважила після першого тренінгу планування життєвих перспектив „Чи збуваються мрії” тренер Українського фонду „Благополуччя дітей” Наталія Зимівець. — Перші тренінги для учасників Програми виконують важливу функцію знайомства – з колективом, з організаторами Програми, з тренерами. Але вже початкові заняття довели нам, що юнаки та дівчата правильно сприймають власну функцію участі у Програмі: „Я можу змінити своє життя й допомогти здійснити подібні зміни ровесникам, які лишилися в інтернаті”.
Крім справи на учасників Програми під час перших зборів у Києві чекали також й розваги: 1 лютого діти подивилися виставу „Різдвяні мрії” у Театрі російської драми ім. Лесі Українки. Наступна зустріч фіналістів ІІ етапу соціального проекту „Велике серце маленького життя” та учасників Програми соціальної адаптації випускників шкіл-інтернатів до соціуму відбудеться на початку весни. Діти приїдуть на чергові тренінги задля продовження формування навичок самоідентифікації у суспільстві.

З історії проекту:

У 2006 році, оголошеному Президентом України як Рік захисту прав дітей, Група компаній «ФОКСТРОТ» та Місія соціальної допомоги дітям УПЦ взялися опікуватися проблемами талановитих сиріт, розпочавши реалізацію соціального проекту „Велике серце маленького життя”. У 2006 році І етап проекту розпочався зі зйомок першого за історію незалежної України повнометражного дитячого художнього фільму режисера Олександра Жовни «Маленьке життя» (сьогодні натурні зйомки закінчено, триває монтаж, фільм готується до презентації) та продовжився Всеукраїнським конкурсом творчості вихованців дитячих будинків України на тему: «Духовний початок: надії та мрії». Серед 13 тисяч дитячих образотворчих робіт та 5 тисяч літературних творів було відібрано найкращі 100, автори яких були відзначені грошовими рахунками та цінними подарунками.
У 2007 році ІІ етап соціального проекту „Велике серце маленького життя” присвячено проблемі повноцінної інтеграції випускників шкіл-інтернатів до соціального життя. Спільно з Благодійним фондом „КРОНа” Групи компаній „НІКО” розроблено за методичної підтримки Міністерства освіти та науки України було розроблено спеціальну Програму інтеграції до соціального і професійного життя випускників шкіл-інтернатів, котрі закінчують навчальні заклади у 2008 році. У Програмі соціальної адаптації передбачено медичне обстеження та страхування дітей, психологічні тренінги та профорієнтаційну підготовку, юридичну допомогу й подальше працевлаштування. Планується зняти фільм про досвід переможців ІІ етапу проекту входження до дорослого життя й презентація стрічки у дитячих будинках країни.