Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Cвященик Сергій Говорун. УПЦ у міжнародному та міжконфесийному просторі

УПЦ у міжнародному та міжконфесийному просторі

Cвященик Сергій Говорун

Відділ зовнішніх церковних зв’язків при Священному Синоді Української Православної Церкви протягом 2007 року працював за наступними напрямками:
І. Зв’язки з Помісними Православними Церквами, підтримка візитів Предстоятеля Української Православної Церкви до інших Помісних Церков
5-8.02.07. Візит делегації Румунської Православної Церкви
Делегація Румунської Православної Церкви у складі єпископа Сомешського Василія, радника з питань культури Стефана Ілоє і Ніколає Дутка з парафії Марамуреш перебувала в Україні. Делегатів приймав Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир.
13.04.07. Візит Предстоятеля Української Православної Церкви до Румунії з приводу канонізації преподобного Пахомія
У рамках візиту Предстоятель Української Православної Церкви відвідав святі місця Румунської Православної Церкви, мав зустріч із духовенством і віруючими, провів бесіди з представниками органів державної влади країни, а також взяв участь у богослужінні, за яким було причислено до лику святих преподобного Пахомія.
19.04.07. Блаженніший Митрополит Володимир прийняв насельників скиту святої Анни, що на Святій Горі Афон
Блаженніший Митрополит Володимир прийняв у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі насельників скиту святої Анни, що на Святій Горі Афон. Головною темою бесіди став розкол в українському Православ’ї. Митрополит Володимир подякував гостям за те, що вже багато років афонська братія гостинно приймає паломницькі групи з України. Насельники скиту святої Анни розповіли про життя і діяльність своєї обителі, а також поділилися враженнями від відвідання київських святинь.
На прощання Блаженніший Митрополит Володимир благословив ченців-святогірців іконками преподобних Києво-Печерських.
23-28.05.07. Візит Предстоятеля Руської Православної Церкви Закордоном
Після підписання Акту про канонічне спілкування між Московським Патріархатом і Руською Православною Церквою Закордоном (Москва, 17 травня) делегація РПЦЗ на чолі з її Першоієрархом Митрополитом Лавром відвідала Україну.
24 травня в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відбулася святкова Літургія, яку звершили Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир і Предстоятель РПЦЗ митрополит Лавр. Вітаючи високого гостя, Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, наголосив на важливості об’єднання розділених частин Руської Церкви. Митрополит Лавр розповів, що вірні Руської Церкви Закордоном довго чекали на можливість молитися разом у найдавнішій святині Київської Русі – Печерській Лаврі. Делегація РПЦЗ відвідала також храми та монастирі Києва, Корецький Свято-Троїцький жіночий монастир, Свято-Успенську Почаївську Лавру, де митрополит Лавр очолив Божественну літургію в День Святої Трійці.
1-3.06.07. Святкування 15-ліття Харківського Собору
У Києві проходили урочистості на честь 15-ліття Харківського Собору. У святкуваннях взяли участь гості з Помісних Православних Церков – Предстоятель Православної Церкви в Чеських землях і Словакії Христофор, а також архієреї Олександрійської, Антіохійської, Єрусалимської, Руської, Грузинської, Сербської, Румунської, Болгарської, Кіпрської, Елладської, Польської та Американської Православних Церков.
Торжества розпочались 1 червня з конференції «Церковно-історичне значення Харківського Собору», яка пройшла в актовій залі Києво-Печерської Лаври. Того ж дня в конференц-залі Національної бібліотеки ім. В. Вернадського пройшла ще одна конференція на тему «Служіння Логосу», присвячена 15-річчю первосвятительського служіння Блаженнішого Митрополита Володимира. У цей же день був освячений пам’ятник святителю Петру Могилі, встановлений перед Київською духовною академією.
2 червня в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відбулось відкриття виставки «Від рівноапостольного князя Володимира до Блаженнішого Митрополита Володимира». Того ж дня Предстоятель Української Православної Церкви освятив місце і заклав камінь під будівництво кафедрального собору на честь Воскресіння Христового. На Богослужбовій церемонії були присутні Президент України В.А. Ющенко, прем’єр-міністр України В.Ф. Янукович, мер Києва Л.М. Черновецький.
Кульмінацією торжеств стала Божественна літургія, яку 3 червня звершив Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні з Митрополитом Чеських земель і Словакії Христофором та іншими представниками від Помісних Православних Церков. Після Літургії було зачитане вітальне послання Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ. Також прозвучали привітання від представників інших Помісних Православних Церков. Увечері відбулась урочиста академія і концерт у Палаці «Україна».
30.08-4.10 Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій взяв участь у поїздці по єпархіях Руської Православної Церкви Зарубежем
Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій у складі делегації Руської Православної Церкви взяв участь у поїздці по єпархіях Руської Зарубіжної Церкви з приводу відновлення євхаристичної єдності між Руською Православною Церквою та Руською Зарубіжною Церквою. Делегація відвідала Нью-Йорк, Джорданвілл, Бостон Торонто, Чикаго, Мельбурн, Сідней, Женеву, Берлін, Лондон та Париж. У поїздці делегацію супроводжував хор Московського Стрітенського монастиря.

30.09.07. Ієрархи Української Православної Церкви взяли участь у церемонії інтронізації новообраного Патріарха Румунського
За благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира архієпископ Сумський і Охтирський Марк та вікарій Чернівецької єпархії єпископ Хотинський Мелетій взяли участь у церемонії інтронізації новообраного Патріарха Румунського Даниїла. Урочисте богослужіння відбулося в кафедральному соборі Бухареста. За богослужінням було зачитане слово привітання новообраному Патріарху Румунії від Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.
11-16.10.07. Українську Православну Церкву відвідав Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор II
В Українській Православній Церкві перебувала делегація Олександрійської Православної Церкви на чолі з Патріархом Олександрійським і всієї Африки Феодором II. Патріарх Феодор відвідав Українську Православну Церкву в рамках свого першого, після обрання Патріархом, офіційного візиту до Руської Православної Церкви.
12 жовтня Блаженніший Патріарх Феодор і Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні численного духовенства звершили Божественну літургію в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. Того ж дня ієрарх Олександрійської Церкви разом з особами, що супроводжували його, відвідав Посольство Грецької Республіки в Україні, храм Святої Софії та місце майбутнього будівництва кафедрального собору Української Православної Церкви на честь Воскресіння Христового. Ввечері того ж дня делегація Олександрійської Православної Церкви відбула до Одеси.
Перебуваючи в Одесі, Блаженніший Патріарх Феодор звершив богослужіння в Преображенському кафедральному соборі, Свято-Троїцькому грецькому храмі, зустрівся зі студентами Одеської духовної семінарії. Скрізь Предстоятеля Олександрійської Православної Церкви супроводжував, а також йому співслужив митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел. 14 жовтня ввечері олександрійська делегація повернулась до Києва.
15 жовтня Патріарх Феодор зустрівся зі студентами та викладачами Київських духовних академії і семінарії. Крім того, Предстоятель Олександрійської Православної Церкви мав зустрічі з прем’єр-міністром України В.Ф. Януковичем та з послом Арабської Республіки Єгипет в Україні Мустафою Юзефом Зада.
16 жовтня Патріарха Олександрійського Феодора прийняв Президент України В.А. Ющенко в Секретаріаті Президента України. Після завершення зустрічі Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор з супроводжуючими особами відбув до Єгипту. 12-14.10.07. Відбувся візит Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира до Грузії
В означений період Грузинська Православна Церква відзначала три ювілейні дати: 1400-річчя від заснування одного з найдавніших монастирів країни Джварі у Мцхеті, 75-ліття з дня народження Предстоятеля Церкви Блаженнішого Патріарха-Католикоса Іллі II та 30-річчя його предстоятельського служіння. На святкування до Тбілісі прибули представники всіх Помісних Православних Церков. Українську делегацію очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.
12 жовтня Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч із Святійшим Патріархом Константинопольським Варфоломієм. Сторони обмінялися думками стосовно розвитку церковно-державних відносин в Україні та світі. Наступного дня Предстоятель Української Православної Церкви відвідав монастир Джварі, що знаходиться в околицях Мцхету. Під час подячного молебню разом зі Вселенським Патріархом в соборному храмі обителі молилися Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II, а також глави та представники Помісних Православних Церков, які прибули на ювілейні урочистості. Після завершення урочистого богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир відвідав предстоятельську резиденцію Католикоса-Патріарха Ілії II. Від імені Священного Синоду, єпископату, духовенства і віруючих Української Православної Церкви він привітав Грузинського Архіпастиря з днем народження та 30-річчям патріаршої інтронізації. Предстоятель Грузинської Православної Церкви був удостоєний ордена преподобних Антонія та Феодосія Печерських. Католикос-Патріарх Ілія II подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру за увагу та візит. Предстоятель Української Православної Церкви мав зустріч і спілкування з прем’єр-міністром Грузії Зурабом Ногаіделі.

II. Сприяння у звершенні паломництв до святинь християнського Сходу та Заходу
09.03.07. Блаженніший Митрополит Володимир очолив паломницьку групу до італійського міста Барі
Митрополит Володимир та українські прочани відвідали італійське місто Барі і вклонилися мощам святителя і чудотворця Миколая. Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні священиків, що його супроводжували, відправив молебень святителю Миколаю.

Паломництва Митрополита Київського і всієї України на Святу Землю
Протягом 2007 року Предстоятель Української Православної Церкви неодноразово здійснював паломництва до святинь Палестини. Зокрема, він здійснив наступні паломництва:
10-11.03.07. У рамках цього візиту Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Ізраїлі Ігорем Тимофеєвим. Під час бесіди обговорювалися питання, що стосуються різностороннього сприяння паломникам з України під час відвідання ними Святої Землі.
Того ж дня відбулася зустріч українських прочан з Патріархом Святого града Єрусалима і всієї Палестини Блаженнішим Феофілом. Митрополит Володимир та Блаженніший Патріарх мали тривалу розмову про сучасний стан Православ’я в Україні та в Святій Землі. У складі делегації в Єрусалимі перебували представники Київської міської державної адміністрації. Від імені керівництва столиці України вони подякували Патріарху за минулорічне привезення до Києва ікони з часткою Животворящого древа Хреста Господня та вручили грамоту – відзнаку київської мерії – й нагрудний знак до неї. 11 березня паломники з України молилися за Божественною літургією, яку очолив Єрусалимський Патріарх Феофіл у храмі Воскресіння Христового.
1-4.05.07. У ніч з 1 на 2 травня Блаженніший Митрополит Володимир звершив нічну Божественну літургію в Кувуклії Гробу Господнього. Йому співслужили ієрархи та священики – члени паломницької групи, а також клірики Єрусалимської Православної Церкви. 2 травня паломницьку групу з України на чолі з Блаженнішим Митрополитом Володимиром прийняв в Єрусалимській Патріархії Блаженніший Патріарх Феофіл III. З і 4 травня паломники разом із Митрополитом Володимиром відвідали Фавор і Назарет.
17-19.08.07. 17 серпня Предстоятель Української Православної Церкви відвідав Руську Духовну Місію в Єрусалимі, де в храмі Святої Марії Магдалини звершив Божественну літургію. Напередодні свята Преображення Господня Предстоятеля Української Православної Церкви прийняв у своїй резиденції Блаженніший Патріарх Святого града Єрусалима Феофіл III. Того ж дня Блаженніший Владика звершив подячний молебень та чин освячення води на місці Хрещення Спасителя. У ніч з 18 на 19 серпня Блаженніший Патріарх Єрусалимський Феофіл III та Блаженніший Митрополит Володимир звершили Божественну літургію в Спасо-Преображенському храмі на Святій горі Фавор.
9-16.09.07. Блаженніший Митрополит Володимир очолив найбільшу в історії України паломницьку групу на Святу Землю
Група у складі 13 архієреїв, 57 священиків і більше ніж 500 мирян Української Православної Церкви прибула на Святу Землю. Паломництво відбулося у рамках святкування 15-річчя Харківського Архієрейського Собору 1992 року і 15-річчя предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Володимира.
20.09.07. Предстоятель Української Православної Церкви та Президент України звершили спільне паломництво на Святу Гору Афон
У рамках офіційного візиту до Грецької Республіки Президент України Віктор Ющенко відвідав Святу Гору Афон На Святій Горі глава держави разом з особами, що супроводжували його, і Предстоятель Української Православної Церкви перебували у Свято-Пантелеймонівському монастирі. Вони разом вклонилися головній святині обителі – чесній главі святого великомученика і цілителя Пантелеімона. За богослужінням Президент України Віктор Ющенко прийняв із рук Предстоятеля Української Православної Церкви Святе Причастя.
Візова підтримка
Протягом 2007 року за сприяння відділу було відкрито 45 виїзних віз співпрацівникам Митрополії та єпископату Української Православної Церкви.

III. Сприяння принесенню святинь до України
07.05.07. У Київ прибув Благодатний вогонь із Єрусалима
У Велику Суботу Блаженніший Митрополит Володимир зустрів лампаду з Благодатним вогнем біля Святих воріт Києво-Печерської Лаври. Благодатний вогонь напередодні світлого Христового Воскресіння був доставлений до столиці зі Святого града Єрусалима намісником Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископом Вишгородським Павлом.
22-28.06.07 Чесну главу апостола та євангеліста Луки зустріли у Києво-Печерській лаврі
З 9 червня по 12 липня частина глави святого апостола та євангеліста Луки, що знаходиться в Свято-Пантелеймонівському монастирі на Святій Горі Афон, перебувала в Росії, Україні та Білорусі. У Київ святиня була доставлена з Санкт-Петербурга. З 22 по 26 червня вона знаходилась в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, а з 27 по 28 червня – в Свято-Андріївському кафедральному соборі Запоріжжя.

IV. Діяльність, пов’язана з подоланням розколів в Українському Православ’ї
01.03.07 Відбувся третій раунд переговорів між Українською Православною Церквою та УАПЦ
У переговорах з боку Української Православної Церкви взяли участь керівник Синодальної комісії УПЦ по діалогу з УАПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, професор протоієрей Миколай Забуга, викладач Київської духовної академії архімандрит Іоасаф (Губень), а також спостерігач із правом дорадчого голосу священик Петро Зуєв. З боку УАПЦ у переговорах брали участь митрополит Галицький Андрій, архієпископ Херсонеський і Кримський Іоанн, протоієрей Віталій Данчак. У ході зустрічі сторони виклали своє бачення церковної ситуації в Україні.
Засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.
Протягом 2007 року голова відділу протоієрей Миколай Забуга брав участь у засіданнях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

V. Розвиток контактів з інославними Церквами

21-24.01.07. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип взяв участь у науково-практичній конференції в Неаполі
В Італії відбулася науково-практична конференція «Мир без насилля. Релігії і культури в діалозі». У ній взяв участь архієпископ Полтавський і Кременчуцький Пилип, він виступив з доповіддю на тему «Молитва і любов – відповідь християн на виклик сучасного суспільства». Під час поїздки представник Української Православної Церкви мав зустріч з Папою Бенедиктом XVI та головою Папської Ради християнської єдності кардиналом Вальтером Каспером.
17.03.07. Відбулась зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з головою Ради Євангелічної Церкви Німеччини єпископом Вольфгангом Губером
У своїй резиденції в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі Блаженніший Митрополит Володимир прийняв єпископа Німецької євангелічно-лютеранської церкви доктора Вольфганга Губера – голову Ради Євангелічної церкви Німеччини та осіб, що його супроводжували: єпископа Німецької євангелічно-лютеранської церкви України Георга Гюнча, голову Німецької євангелічно-лютеранської громади святої Катерини в Києві Петера Захі та першого секретаря відділу культури, освіти та меншин при Посольстві Федеративної Республіки Німеччина в Україні Жан-П’єра Фрьолі. Під час бесіди обговорювалися питання міжконфесійного діалогу в Україні та взаємовідносин між представниками різних віросповідань.
7-8.05.07. До України прибула делегація Німецької євангелічної лютеранської церкви
з 3 по 10 травня в Україні перебувала Комісія Німецької євангелічної лютеранської церкви із взаємодії з християнськими Церквами. До її складу увійшли пастори й богослови лютеранських навчальних закладів Німеччини, Словаччини, Франції й Африки.
7 травня члени делегації зустрілися з ректором і викладачами Київських духовних академії і семінарії. Також члени комісії зустрілися з головою Синодального відділу благодійності і соціального служіння протодияконом Сергієм Косовським.
8 травня делегацію Лютеранської церкви прийняв Блаженніший Митрополит Володимир. У ході бесіди з членами комісії він відзначив
зміцнення міжцерковних відносин між Українською Православною Церквою та Лютеранською Церквою Німеччини на рівні дияконії, у галузі богослов’я й обміну студентами духовних шкіл.
4-9.09.07. Делегація Української Православної Церкви взяла участь у III Європейській міжхристиянській асамблеї в Сібіу
4-9 вересня в місті Сібіу (Румунія) відбулася III Європейська міжхристиянська асамблея «Світло Христове просвічує усіх. Надія на оновлення та єдність у Європі». У зустрічі взяли участь понад 2500 делегатів з різних Церков Європи. Українську Православну Церкву представляли архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип та протоієрей Олександр Білокур.
28.10.07. Відбулася зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з главою Євангельсько-лютеранської церкви Росії, України, Казахстану та Центральної Азії архієпископом Едмундом Ратцом
Блаженніший Митрополит Володимир прийняв архієпископа Євангелічно-лютеранської церкви Росії, України, Казахстану та Центральної Азії Едмунда Ратца на його прохання. Архієпископ Е. Ратц знаходився в Україні в зв’язку з святкуванням 240-ліття існування німецької лютеранської общини Києва та 150-ліття освячення лютеранської кірхи Святої Катерини. Під час зустрічі архієпископ Ратц запропонував митрополиту Володимиру направляти українських студентів в богословські навчальні заклади Німеччини.

VI. Контакти з дипломатичним корпусом та представниками
міжнародних організацій
17.01.07. Відбулася зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з Надзвичайним і Повноважним Послом Російської Федерації в Україні В.С. Чорномирдіним
Під час зустрічі, що відбулась в предстоятельській резиденції в Києво-Печерській Лаврі, сторони обмінялися думками стосовно розвитку церковно-державних відносин в Україні.
30.01.07. Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з представниками освітніх центрів Дортмунда та Мінська
Предстоятель Української Православної Церкви прийняв у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі делегацію керівників освітніх центрів Дортмунда (Німеччина) та Мінська Петера Юнзі-Вентрупа, Астріца Зама і Віктора Балакірєва. Гості представили Блаженнішому Митрополиту Володимиру програму партнерської німецько-білорусько-української конференції.
9.02.07. Блаженніший Митрополит Володимир прийняв у своїй резиденції посла Сполучених Штатів Америки в Україні Вільяма Тейлора
Зустріч відбулася на прохання дипломата. Під час розмови Блаженніший Митрополит Володимир розповів про церковне життя в Україні та відносини Церкви і держави.
20.03.07. Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Забуга мав зустріч з працівниками Посольства Греції в Україні
Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків, ректор Київської духовної академії протоієрей Миколай Забуга прийняв у Києво-Печерській Лаврі радника посла Грецької Республіки в Україні з питань економіки та торгівлі пана Христоса Лелемпсіса та провідного спеціаліста управління по розвитку співпраці Греції з іншими країнами Анну Константініду. Головною темою бесіди став обмін студентами між українськими та грецькими духовними школами.
15.04.07. Відбувся візит архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія до КНДР
15 квітня архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій у складі делегації Міжнародного благодійного фонду «Меценати століття» відвідав КНДР. Владика мав зустрічі з офіційними особами КНДР, послом Російської Федерації в КНДР Сухиніним, представниками православної громади Пхеньяна. У Свято-Троїцькому соборі Пхеньяна архієпископ Варфоломій звершив Божественну літургію, за якою молились члени делегації, представники російського посольства та православні корейці. Під час церемонії відкриття архітектурно-паркового комплексу «Меценати століття» владика освятив пам’ятний знак «Добрий Ангел миру».
02.10.07. Єпископ Бориспільський Антоній і госол Грецької Республіки в Україні Димитру Харалампос домовились про співпрацю в духовному вихованні
Зустріч відбулася у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Головна тема бесіди – продовження й розвиток співпраці в галузі духовного виховання та освіти. Зокрема, обговорювалося питання про обладнання на базі Київських духовних шкіл кабінету для вивчення новогрецької мови.
04.10.07. Предстоятель Української Православної Церкви прийняв новопризначеного Надзвичайного і Повноважного Посла Австрії в Україні Маркуса Вукетіча
Предстоятель Української Православної Церкви зустрівся з новопризначеним послом Австрії в Україні Маркусом Вукетічом. Під час зустрічі сторони говорили про стан відносин між Австрією та Україною.

VII. Сприяння розвитку контактів духовних шкіл України з іноземними навчальними закладами
Навчання іноземних студентів в Українських духовних школах станом на 08.11.07 року
У Київських духовних академії і семінарії на денному та заочному відділеннях навчаються студенти з 13-ти країн світу:
з Білорусії – 52 студенти,
з Боснії і Герцеговини – 17 студентів,
з Російської Федерації – 51 студент,
з Молдови – 40 студентів,
з Німеччини – З студенти, з Казахстану – по 3 студенти,
з Сербії, з Грузії, з Польщі – по 2 студенти,
з Узбекистану, з Чехії, зі Швейцарії, з Узбекистану – по 1 студенту.