Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.01.2008. АФІНИ (ГРЕЦІЯ). Помер Предстоятель Елладської Православної Церкви

Архієпископ Афінський і всієї Еллади Христодул помер у понеділок у віці 69 років у своєму будинку недалеко від Афін, повідомляє «Інтерфакс-релігія» з посиланням на агентство ЕФЕ.
У Греції оголошено триденну жалобу. Прощання зі спочилим предстоятелем буде проходити в Афінському кафедральному соборі протягом трьох днів.
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир надіслав лист співчуття Священному Синоду Елладської Православної Церкви, повідомляє офіційний сайт УПЦ. « Блаженніший Христодул залишиться в нашій пам’яті як яскравий та ревний архіпастир, який сміливо та дерзновенно проповідував Євангеліє Христове як серед вірних, так і серед тих, хто забув дорогу до храму, відстоював інтереси Церкви перед владою, всі свої зусилля докладав до розвитку богословської освіти, монашества, соціального служіння та інших аспектів церковного життя», — говориться в листі співчуття про ієрарха, «серцю якого була близька Українська Православна Церква».
Стан здоров’я архієпископа погіршився рік тому через рак внутрішніх органів. Улітку він переніс в Афінах операцію по видаленню рака кишечника, але з’ясувалося, що пухлина вразила і його печінку.
Пізніше в США Христодулу було зроблено операцію з пересадки печінки, однак поліпшення здоров’я не настало, після чого він вирішив відмовитися від нових хірургічних втручань.
Архієпископ Христодул (Параскеваідіс) очолював Елладську Православну Церкву з 1998 року та користувався великою популярністю у греків.
Він народився у місті Ксанфі (Північна Греція) в 1939 році. Випускник юридичного й богословського факультетів Афінського університету, доктор богослов’я. В 1961 році висвячений у диякона, а в 1965 році — у пресвітера. Протягом дев’яти років ніс послух проповідника і духівника храму Успіння Пресвятої Богородиці (Панагіца) у Паліо Фаліро (Афіни), сім років виконував обов’язки генерального секретаря Священного Синоду Елладської Православної Церкви. У 1974 році обраний митрополитом Димитріадським. Неодноразово брав участь у різних конференціях як у Греції, так і закордоном. Автор багатьох книг і статей у періодичних виданнях.
«Предстоятелем Елладської Православної Церкви обраний у 1998 році. Першосвятительське служіння архієпископа Христодула стало багато в чому відліком нової епохи в житті Елладської Православної Церкви, періодом її більш динамічної присутності в сучасному світі», — говориться в розповсюдженому в понеділок повідомленні служби комунікації Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату.
Зокрема, завдяки архієпископу Христодулу на новий рівень було поставлено роботу у Священному Синоді, було перетворено багато синодальних комітетів і створено нові. За особистою участю предстоятеля Елладської Церкви було засновано неурядову організацію «Солідарність», яка зарекомендувала себе в багатьох куточках земної кулі наданням широкомасштабної гуманітарної допомоги потерпілим від різних нещасть.
Інтерфакс-релігія