Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Оксана Жаборинська. Знаменна дата

Знаменна дата

Оксана Жаборинська

Цього року богословські курси при Львівській єпархії Української Православної Церкви відзначають 10-у річницю свого заснування та 5-й випуск студентів. Вищі богословські курси були створені за благословенням архієпископа Августина у 1997 році. З часу заснування вони залишаються єдиним вищим навчальним закладом, випускники якого отримують дипломи церковного і державного зразка православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету. Всього за час існування курсів дипломи бакалавра богослов’я отримали 40 осіб (включаючи цьогорічних випускників).
З цієї нагоди у Свято-Георгіївській церкві м. Львова були звершені Божественна літургія та подячний молебень, які очолив архієпископ Львівський і Галицький Августин. Йому співслужив ректор Вищих богословських курсів протоієрей Миколай Баранов, випускники та студенти у священному сані. Після богослужіння були зачитані вітання, які надійшли на адресу Львівської єпархії УПЦ з нагоди ювілею.
Вітаючи всіх із знаменною датою та висловлюючи добрі побажання викладачам і студентам, Святійший Патріарх Московський і всія Русі Алексій, зокрема, пише: «Львівська єпархія отримала можливість значно розширити свої зв’язки з найбільшими Духовними школами і світськими навчальними закладами, вона бере активну і живу участь у навчально-академічному житті.
Відрадно, що тут навчаються не лише православні галичани, але й студенти з інших єпархій України. Тому зростає рівень духовної освіти чад Української Православної Церкви, котра з допомогою нових спеціалістів отримує можливість достойно реагувати на проблеми, які виникають перед нею в нелегких умовах сучасного буття.
Сподіваюся, що Святе Православ’я буде не тільки зберігатися на древній Галицькій землі, але й укріплятися і проростати новими чадами, які присвячуватимуть себе служінню Церкві Христовій.
Хочу висловити слова вдячності Вам, дорогий владико, за ваше ревне архіпастирське служіння на західноукраїнській землі – одній з найдревніших єпархій нашої Церкви».
З нагоди урочистостей надійшло вітання і від Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. «Сьогодні Вищі богословські курси є важливим навчальним закладом не лише для Львівської єпархії, а й для всієї Православної Церкви в Україні. На курсах навчається понад 100 осіб з 16 єпархій Української Православної Церкви, а випускники курсів отримують дипломи державного зразка.
Випускники та студенти курсів успішно працюють у різних єпархіальних відділах нашої Церкви, в освітніх та інших церковних і державних установах, співають і регентують у церковних хорах, працюють у недільних школах, іконописних майстернях; більше 20 студентів – у священному сані.
Діяльність курсів відбувається у непростий період життя нашої багатостраждальної Православної Церкви. Особливо хочеться відзначити і ту надзвичайну ревність та старанні труди, завдяки яким саме у західному регіоні України, де домінують інославні і розкольники, за цей короткий час вдалося не лише відкрити, але й налагодити нормальне функціонування православного вищого навчального закладу.
Самовіддана та злагоджена праця керівництва, викладачів і студентів курсів, ентузіазм, з яким вони трудяться на славу Святої Церкви, на користь народу Божого і Вітчизни, поза іншим, зміцнює віру у відродження духовності, сприяє подоланню непорозумінь та поступовому уцерковленню молоді. Висловлюю вдячність всім співробітникам і добродійникам Вищих богословських курсів. Кожен із них у міру своїх сил і можливостей сприяв звершенню цієї важливої загально-церковної і державної справи».
Говорячи про заслуги цього навчального закладу, митрополит Луцький і Волинський Ніфонт підкреслив, що «завдання кожного християнина бути готовим дати відповідь про свою віру і надію, а тому богоугодна справа того, хто трудиться для примноження знань Божественних істин, які подаються в православних духовних навчальних закладах, є благословенною і корисною».
«Десять років – це, на перший погляд, не дуже великий період існування для навчального закладу, проте ап. Павло каже: «Ніхто хай не нехтує юністю твоєю», бо ж цінність не в роках, а в чеснотах, які проявляються в «слові, житті, дусі, вірі і чистоті» (1 Тим. 4, 12). А тому й десяти років достатньо для того, щоб, озирнувшись назад, проаналізувати свою діяльність і оцінити досягнуте. Адже на даний час ваші випускники і студенти не тільки здобувають богословські знання, а й втілюють їх: священнослужителі – в парафіяльній проповідницькій, місіонерській роботі, миряни – у викладацькій. За десять років ваш навчальний заклад став рідним і для багатьох випускників Волинської духовної семінарії, які продовжили і до нині продовжують підвищувати свої богословські знання саме у ваших стінах. Тому ми з впевненістю можемо сказати, що на сьогодні уже не тільки сформовані певні студентські традиції і навчальні особливості, а вже й повнокровно існує сім’я студентів і випускників Львівських курсів з Волинської єпархії».
Слова вітання та побажання успіхів на ниві духовної освіти висловили також генеральний консул Російської Федерації у Львові Гузєєв Є.Ф. та ректор Московського православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету протоієрей Володимир Воробйов.
За особливі заслуги перед Українською Православною Церквою викладач Московського православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету, доктор церковної історії і теології Владислав Петрушко був нагороджений церковним орденом преподобного Нестора Літописця та ювілейною медаллю «15-річчя Харківського Собору». В урочистостях також взяв участь викладач ПСТГУ Біжанідзе Г.В.
Далі владика Августин вручив дипломи бакалавра богослов’я випускникам Вищих богословських курсів. Закінчуючи урочистості, владика тепло подякував за просвітницькі труди ректору Вищих богословських курсів при Львівській єпархії УПЦ протоієрею Миколаю Баранову, професорсько-викладацькому складу ПСТГУ, викладачам, випускникам та студентам курсів та побажав всіляких гараздів.