Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.12.2007. КИЇВ. Предстоятель УПЦ передав нові раритетні видання до фонду Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй Архієрейській резиденції прийняв відомих культурних діячів нашої держави: Заступника директора інституту літератури імені Т. Г. Шевченка з наукової і видавничої діяльності Сергія Анастасійовича Кальченка, Президента Української асоціації видавців та книгоросповсюджувачів, Голову експертної комісії Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України Олександра Васильовича Афоніна, Директора видавництва “Мистецтво” Ніну Дмитрівну Прибєгу. Високі гості привітали Блаженнішого Митрополита Володимира з наступаючими Новорічними і Різдвяними святами та подарували Його Блаженству різноманітні літературні видання: Сергій Кальченко академічне видання творів Тараса Шевченка, Олександр Афонін нову збірку своїх віршів під назвою «Дзеркало душі», та академічне видання російсько-українського словника, Ніна Прибєга сучасні літературні видання видавництва “Мистецтво”. Під час дружньої розмови з високоповажними гостями Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир передав до фонду Інституту літератури в лиці С. Кальченка раритетні книги з своєї приватної колекції. Серед переданих примірників такі цінні видання як: Г. Квітка-Основяненко “Малоросийския повести, разказываемые Г. Основьяненком”,1841 р., Марко Вовчок “Народні оповідання”,1902 р., І. Котляревський “Вергиліева Енеида” на українській мові, 1878., Б. Грінченко “На новий шлях”, 1912 р., та “Про пустині”, 1908 р., Леся Українка “У пущі”, 1926 р., О. Кобець “Ряст” збірка поезій, 1913 р., П. Петраченко “История русской литературы”, 1861 р., О. Корнійчук “Про виконання СБПУ постанови ЦК ВКП (б) про журнали “Звезда” і “Ленінград”, 1947 р. В свою чергу Сергій Анастасійович подякував Предстоятелю Канонічної Церкви за передані книги, та передав письмову подяку Директора Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка пана М. Жулинського за вагомий внесок Митрополита Київського у розвиток Інституту. В ній зокрема говориться: “Ваше Блаженство! Інститут літератури імені Т.Г. Шевченка Національної академії наук України висловлює вам найщирішу подяку за подаровані Вами рідкісні видання творів Тараса Шевченка та інші надзвичайно цінні друковані наукові праці видатних вчених (всього 42 одиниці), що поповнять наукову бібліотеку нашого Інституту і будуть зберігатися, як окрема Ваша книжкова колекція.
Ваш щедрий дарунок започаткував створення фонду рідкісних видань, які стануть основою книгозбірні “Шевченківського дому”, будівництво якого розпочнеться в Києві згідно з Указу Президента України і завершиться до 200-річчя від народження Т.Г. Шевченка. Сподіваємося на поповнення Вашої персональної книжкової колекції в Інституті літератури новими надходженнями із Вашого приватного зібрання.
Бажаємо Вам веселих Різдвяних свят і Нового року!
Із вдячністю
Директор інституту
літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України
академік НАН України
М.Г. Жулинський”.
В кінці зустрічі Митрополит Володимир подякував високим гостям за поздоровлення та подарунки, та від Свого імені привітав їх з наступаючими Різдвом Христовим і Новим Роком.

Підготував Анатолій Чорногор
Фото Анатолія Чорногора