Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.12.2007. КИЇВ. В Києво-Печерскій Лаврі відбулась конференція “Створення тривимірної моделі лаврських печер стає реальністю”

У прес-конференції взяли участь намісник Святої Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, директор ДП «УКРГЕОДЕЗМАРК» ВАТ «КИЇВМЕТРОБУД» Микола Білоус, керівник ДОР, головний маркшейдер Валентин Ковтун, співробітник Інституту геології АН України Олександр Скальський, куратор проекту від Києво-Печерської Лаври Корнелій Борисов.
Києво-Печерська Лавра замовила сканування Ближніх і Дальніх печер з метою використання отриманих в результаті сканування даних у практичних цілях – вивчення поверхні над печерами, отримання точної інформації для проектування й нашарування даних про стан вологості повітря, стін, підлоги та стелі печерних ходів, яку вже сьогодні отримують з комплексу спостереження, встановленого фахівцями Інституту геології АН України. Наразі фахівець Інституту геології АН України О. Скальский розробляє автоматизовану систему гідрогеологічного моніторингу комплексу Ближніх і Дальніх печер Києво-Печерської Лаври. Вивчається також взаємозв’язок між вологістю повітря в печерах та кількістю відвідувачів печер.
Як зазначив керівник ДОР, головний маркшейдер В. Ковтун, в перспективі – створення геоінформаційної системи, за допомогою якої можна буде використовувати дані для наукових робіт, передбачення й ліквідації аварійних ситуацій.
Директор ДП «Укргеодезмарк» ВАТ «Київметробуд» М. Білоус відзначив, що за тисячолітню історію печер Києво-Печерської Лаври лабіринти печер не були співставленні з поверхнею. Лазерна зйомка, яка сьогодні була проведена фахівцями на замовлення Києво-Печерської Лаври з надзвичайною точністю зафіксувала всі виступи печерних лабіринтів у вигляді точок з подальшою обробкою їх в кольорі. Було проведено зйомку всіх доступних об’єктів в масштабі 1х500, 1х100 на високоякісному надчутливому обладнанні, яке проводить знімальні роботи у трьох координатах. Лазерне сканування є роботою, яка вимагає значних фінансових витрат, але перевагами такого методу дослідження є точність, якість, висока відтворюваність.
Учасники прес-конференції насамкінець наголосили на тому, що Києво-Печерська Лавра на сьогодні є прикладом християнського ставлення до святинь.
Для того, щоб спростувати заяву керівництва Києво-Печерського заповідника щодо «гниття» святих мощей, а також, щоб журналісти мали змогу на власні очі переконатися у безпідставності звинувачень Києво-Печерського монастиря керівництвом Києво-Печерського заповідника, по закінченні прес-конференції їх було запрошено відвідати печери Києво-Печерської Лаври у супроводі священноначалія монастиря. Побувавши в печерах, журналісти переконалися, що ніякого «гниття» мощей преподобних Отців Печерських немає, а звинувачення директора Києво-Печерського заповідника С. П. Кролевця є голослівними. Від запрошення прийти, вказати місця, де було помічено «гниття» мощей, директор заповідника та його заступники відмовилися.