Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.11.2007. КИЇВ. Виставка храмових, хатніх ікон та ікон на полотні запрошує відвідувачів

ЗО листопада 2007 року о 17-00 у художній галереї «Неф» Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відбудеться відкриття виставки храмових та хатніх ікон та ікон на полотні 17 — початку 20 ст. “Душа твоя, Україно …” з колекції Музею народної архітектури та побуту України, НАН України і приватних збірок Володимира Козюка, Лідії Лихач та Олексія Звеняцького.
У трьох залах галереї представлено 50 творів, серед них такі рідкісні іконографічні типи як “Спаситель у младенчестві”, «Недремне око», «Христос — Пастир добрий”, «Христос Виноградар». Найдавнішою серед презентацій є ікона «Таємна вечеря” 17 ст.
Метою виставки є показати красу української ікони не тільки в їх канонічності, але й в народних сюжетах. Експоновані твори різняться часом , місцем, рівнем виконання, особливостями індивідуальної малярської манери . Однак їх об’єднує те, що вони значимі пам’ятки культури, які майже невідомі широким колам і первісно були компонентами інтер’єру селянського житла і слугували об’єктом домашнього поклоніння. Традиційно в українській хаті до кінця 20-х — початку 30-х років 20-го століття був цілий ряд образів — «богів», які знаходилися у найголовнішому місці світлиці — покутті. Поступово тям формувався цілий пантеон, адже жодна важлива подія в житті родини не обходилась без ікон. Свого часу такі ікони писалися на звичайних дошках чи домотканому полотні народними малярами, хоча зрідка траплялися й такі, що походили з монастирських чи церковних іконописних майстерень.
Виставка є своєрідним продовженням мистецького проекту, розпочатого у травні 2007 року виставкою творів декоративно-прикладного мистецтва з колекцій Володимира Козюка та Олега Євпака (дукати і дукачі України, вишиванки та рушники Поділля 18-20 століть). «Краса твоя, Україно …», Проект надає змогу фахівцям і пересічним глядачам ознайомитися з найкращими мистецькими вітчизняними творами, що перебувають у приватних колекціях і музейних сховищах і не завжди є доступними для огляду. Виставка є результатом плідної співпраці музейної галереї з приватними колекціонерами і музеями.
Виставка «Душа твоя, Україно …» відкрита для огляду без вихідних протягом двох тижнів з ЗО листопада 2007 р. з 10-00 до 18-00,
Адреса — м. Київ, вул. Січневого повстання,21. Національний Києво-Печерський заповідник,
корпус 20 (Художня галерея «Неф»).
Телефон галереї «НЕФ»: 254-34-27.
Прес-служба Заповідника: — 254-54-27(Олена Черняхівська).