Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.11.2007.КИЕВ. Во всех храмах УПЦ прошли панихиды по жертвам голодомора

По благословению Предстоятеля УПЦ Блаженнейшего Митрополита Владимира во всех храмах Православной Церкви были отслужены панихиды по жертвам великого голода. Сам Блаженнейший Митрополит молился в Киево-Печерской Лавре.
Как известно, УПЦ отрицательно относиться к проводимым властью «совместным молитвам» всех конфессий, участие в которых принимают даже отлученные от Церкви люди. По этому поводу есть специальное решение Священного Синода УПЦ. В связи с эти Православная Церковь не участвовала в памятных мероприятиях в Софии Киевской. Позицию Церкви Блаженнейший Митрополит изложил в письме к Президенту Украины. В нем говориться:
«Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!
На Ваш лист за № 1-1/2162 від 19 листопада 2007 року щодо відзначення 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років повідомляємо наступне. Українська Православна Церква, яка є плоттю від плоті і кров’ю від крові українського народу, глибоко сумує з приводу страшної трагедії — наруги безбожної влади над українським народом у 1932-1933 роках, яка спричинила лютий голод.
Штучний Голодомор став причиною жахливої смерті мільйонів безвинних людей — дочок та синів нашої Церкви.
У зв’язку з цим, в суботу, 24 листопада, в усіх храмах Української Православної Церкви, як це і належить виконати за християнською традицією, буде проведена відправа заупокійних Божественних літургій та панахид за жертвами Голодомору.
Ми щиро дякуємо Вам, вельмишановний Пане Президенте, за те, що Ви глибоко та щиро переймаєтеся долею та минулим нашого українського народу, прикладом чого є Ваша стурбованість щодо відзначення сумної дати Голодомору.
Одночасно повідомляємо, що не можемо відповісти позитивно на запрошення прийняти участь у панахиді за жертвами геноциду в Софіївському Соборі за умови участі в ній представників всіх конфесій України, що обумовлено Рішенням Священного Синоду УПЦ від 22 листопада 2006 року (журнал № 44).
З глибокою повагою,
† Володимир,
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви»