Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.11.2007. ЛУЦЬК. У духовній семінарії відбувся концерт, присвячений пам’яті церковних композиторів

За благословенням Ректора Волинської духовної семінарії митрополита Луцького і Волинського Нифонта у стінах цієї духовної школи відбувся вечір присвячений життєвій та творчій діяльності двох видатних церковних композиторів Олександра Архангельського та Кирила Стеценка.
Відкриваючи концерт, почесний Ректор семінарії протоієрей Петро Влодек, відмітив, що про великий та шляхетний вплив музики та співу на людей говорили з давніх-давен філософи та музиканти, вихователі та наставники молоді, тому що ці види мистецтва, насамперед, розширюють наш кругозір та пізнання, і тим самим визначають наше суспільне буття. Музика та спів настільки близькі людині, що через них розкриваються найглибші, найблагородніші та найвеличніші людські почуття, яких не можливо передати лише словами, жестами чи виразами обличчя. З давніх часів музика та спів мали величезне значення в справі виховання людей різного віку та особливо молоді, тому їх обов’язково включали до складу основних предметів, які викладались в навчальних закладах.
Продовжуючи цю думку, проректор ВДС протоієрей Сергій Ющик зазначив, що духовна музика та спів по мотиву і по впливу на людей значно вищі, достойніші та благородніші, ніж будь-яке світське музичне мистецтво. Духовна музика та спів не тільки викликають духовну насолоду для людей різної статі, віку та достатку, але й підносять наші думки над всім земним, примирюють нас з оточуючими, полегшують наші скорботи та зігрівають людські серця.
Розпочав вечір хор вихованців семінарії під керуванням протоієрея Петра Муляра, у виконанні якого прозвучали піснеспіви «Блажен муж» та «К Богородице прилежно» Архангельського. Хор вихованок регентських курсів під керуванням Владислави Арестович виконав «Господи услыши», «Взбранной воеводе» Архангельського, та колядку «Небо і земля» Стеценка.На закінчення концерту змішаний хор Волинської духовної семінарії під керуванням регента архієрейського хору Володимира Гнатюка виконав «Благослови» (102 псалом), «Днесь поюще» та «Во Цартсвии» Стеценка.
Протягом вечора, також було представлено історію життя та діяльності композиторів.
Прес-служба Волинської єпархії