Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.11.2007. ЛУЦЬК. Православні священики на військовому корветі «Луцьк»

За благословенням митрополита Луцького і Волинського Нифонта та на запрошення командування корвету «Луцьк» священнослужителі Волинської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Петро Базюк, протоієрей Олександр Мазурак, священик Олександр Федчук та ієродиякон Зосима (Город) відвідали корвет (малий протичовновий корабель) «Луцьк», що входить до складу ВМС України та базується в Севастополі. 2004-го року корвет з благословення митрополита Нифонта був освячений священиками з Луцька. Гості прибули на корабель 6 листопада опівдні та одразу, приготувавшись, відслужили водосвятний молебень перед особовим складом, після чого окропили святою водою всіх офіцерів та матросів.
Потім освятили корабель, окропивши палубу, всі внутрішні приміщення, двигуни та іншу техніку. Наче справжні матроси, святі отці по трапу спускалися в машинне відділення, а потім піднімались наверх у ходову рубку.
На закінчення гості подарували кожному моряку «Молитвослов православного воїна», натільний хрестик та іконку з Єрусалиму. Для бібліотеки переданли збірку духовної літератури. Капітану судна вручили ікону святителя Миколая, який вважається покровителем мореплавців, яку командир корабля капітан ІІІ рангу Сергій Дорошенко розпорядився розмістити в їдальні для матросів.
Під час вечері відбулась розмова священнослужителів з матросами корвету. Спочатку отець Олександр Мазурак провів бесіду про любов до Бога і до ближнього. Потім хлопці задавали свої питання, зокрема просили докладніше розповісти про Десять Заповідей Божих. Особливо юнаків зацікавив зміст п’ятої заповіді, в якій йдеться про ставлення до батьків. Хлопці ж розповіли священикам про умови їхньої військової служби, а ті, в свою чергу, порівняли службу в армії з навчанням в духовній семінарії, де також вимагається сувора дисципліна. Дехто з юнаків згадував своє дитинство, свій храм, ділився думками про віру в Бога і Його допомогу в військовій службі. Так, матрос Юрій Махновець, старший електрик пускової станції, з села Четвертня Маневицького району розповів, що з дитинства мати привчила його ходити до церкви, згадував сільського священика, а старшина другої статті Василь Лущ з Ржищева Горохівського району відзначив, що тепер, з Божим благословінням, їм буде спокійніше відправлятися в плавання.
Матроси-волиняни просили передати привіт своїм рідним, дехто навіть залишив адресу і невеличкі сувеніри, а отці обіцяли передати їх додому. Гості заспівали кілька пісень, в яких йшося про дім та найрідніших людей, які в ньому залишились.
Священнослужителі повечеряли в кают-компанії разом з офіцерами корабля. Ті розповдали про свою службу, про буденні справи на корветі, який став для них уже рідним. Кают-компанія – це місце, офіцери можуть відпочити у вільний час. Куточок біля командирського місця зараз прикрашає ікона Божої Матері “Почаївська”, яку подарували священики з Волині після відвідин корабля у 2004-му році.
Наступного дня священнослужителі взяли участь в навчаннях. У відкритому морі корабель був до вечора і більшість цього часу гості провели на палубі, незважаючи на шторм і досить прохолодну погоду.
Успішно знешкодивши всі цілі, корабель повернувся в бухту. Перевірка визнала роботу команди вартою високої оцінки, тож психологічна напруга, яка була помітна раніше, зникла, і деякі офіцери стали підходити до священиків, щоб поспілкуватися з ними, отримати відповіді на деякі питання.
Труд на корветі не обмежується лише виходом у море: кожен завжди має своє завдання, виконує свій обсяг роботи, адже корабель повинен бути готовим будь-якої миті виконати бойове завдання. Через це навіть під час недовгого відпочинку моряки не забувають про свою службу. Дисциплінованість у власному житті, невимогливість до комфорту, послух до наказів командира є необхідними для кожного моряка, і все це виконується на корветі «Луцьк».
Спостерігаючи кілька днів за життям особового складу корабля, священики відзначили, що військова служба сприяє розвитку духовних сил людини, адже християнин, який прагне спасіння душі в бурхливому морі житейському, мусить володіти всіма тими якостями, якими володіє хороший солдат.
Непомітно пройшли дні, час було повертатись в Луцьк. Прощаючись, командир корабля та його заступник з гуманітарних питань капітан ІІІ рангу Володимир Новохацький передали слова вдячності керуючому Волинською єпархією митрополиту Нифонту за організацію візиту, за плідну співпрацю, яка триває вже не перший рік, подякували священикам, які приїхали в далекий Крим, щоб благословити особовий склад та освятити корабель, а також запросили представників духовенства єпархії на святкування 15-ї річниці спуска корабля на воду, яке відбудеться в лютому наступного року. Також виразили сподівання, що найближчим часом на корветі побуває і сам владика Нифонт. Дуже важливо, що корвет отримав Боже благословення саме зараз – напередодні виходу на відповідальне завдання, коли досить тривалий час доведеться провести у відкритому морі. Командування також висловило задоволення волинськими хлопцями, які відзначаються хорошою підготовкою, зразковою поведінкою а також більшою духовністю.
На «Луцьку» зараз служить 22 офіцери, 4 мічмани, 46 матросів, 17 матросів за контрактом; близько 80 відсотків особового складу – волиняни.
Прес-служба Волинської єпархії