Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Служение Предстоятеля УПЦ, октябрь-ноябрь

16.10.2007. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Предстоятель УПЦ выразил соболезнования по поводу гибели людей
Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир выразил сочувствие по случаю происшедшей трагедии и гибели жителей Днепропетровска в связи с взрывом бытового газа в десятиэтажном жилом доме. На имя управляющего Днепропетровской епархией митрополита Иринея пришла телеграмма: «Ваше Високопреосвященство! Прийміть наші щирі співчуття в зв’язку із трагічною подією – вибухом газу у житловому будинку м. Дніпропетровську, що стало причиною загибелі людей. Священоначаліє та вірні Української Православної Церкви глибоко сумують з цього приводу та підносять свої молитви до Милосердного Бога про спокій душ загиблих та зцілення ран постраждалих. Бажаємо мужності і сил рідним та близьким загиблих перенести важкі втрати».
Блаженніший Володимир, Митрополит Київський и всієї України”

16.10.2007. ТУЛЬЧИН. Архиепископ Ионафан награжден грамотой Предстоятеля УПЦ
Архиепископ Ионафан удостоен Грамоты Блаженнейшего Митрополита Владимира «во внимание к усердным трудам во славу Святой Церкви», которая, к радости клира и прихожан, была вручена ему в праздник Покрова Божией Матери. Владыка Ионафан сердечно благодарил Предстоятеля УПЦ за отеческое внимание к его скромным трудам и возгласил Блаженнейшему Митрополиту Владимиру многая и благая лета.
Информационный отдел Тульчинской епархии

22.10.2007. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир освятил храм в честь Параскевы Пятницы
Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, совершил чин освящения храма в честь святой великомученицы Параскевы Пятницы в с. Ходосеевка Киево-Святошинского р-на. На молитвенную память о событии Блаженнейший Владыка благословил настоятелю храма икону Пресвятой Троицы. Благодетелей и меценатов Предстоятель УПЦ наградил церковными орденами и грамотами.
Церковь Параскевы Пятницы была построена во второй половине XVIII века. Но, к сожалению, её постигла участь многих православных храмов. В 1963 году она была разрушена. Божией милостью, по молитвам св. Параскевы эта святыня снова восстала из небытия. Вот уже 16 лет настоятель протоиерей Николай Комарницкий ведёт работу по восстановлению этого древнего храма.

24.10.2007. КИЕВ. Алла и Степан Глусь удостоены церковных наград за помощь в возрождении Немировского Свято-Троицкого монастыря
Блаженнейший Митрополит Владимир вручил народному депутату Степану Глусю орден святого равноапостольного князя Владимира III степени и гендиректору ДП УГК «Nemiroff» Алле Глусь орден св. праведной Анны II степени. Высоких наград они удостоены за установку поклонных крестов при въезде в город Немиров и благотворительную помощь Немировскому Свято-Троицкому женскому монастырю в строительно-реставрационных работах.

24.10.2007. САРНИ. Відбувся візит Предстоятеля УПЦ на Полісся
Радісно зустрічали православні жителі Полісся свого Предстоятеля Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій разом із представниками обласної, районної, міської рад зустрів Блаженнішого Митрополита Володимира з хлібом-сіллю на границі при в’їзді в місто Сарни. Наближаючись до міста, Блаженніший Владика зробив зупинку біля храму, що будується, – на честь святих мчч. Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Там він звершив молитву у тимчасовому храмі і благословив парафіян. Предстоятель УПЦ відвідав і Свято-Покровський кафедральний собор. Блаженнішого Владику зустрічали більше двохсот священиків, ченці та черниці чоловічих і жіночих монастирів, прихожани і прочани. Блаженніший прибув до собору, щоб звершити Божественну літургію. Йому співслужили митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, архієпископ Овруцький і Коростенський Віссаріон, архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій, єпископ Івано-Франківський ї Коломийський Пантелеімон разом із духовенством єпархії. По завершенні Літургії Владика Володимир вручив церковні нагороди благодійникам і меценатам єпархії. Після многоліття Блаженніший разом із духовенством хресним ходом дійшов до місця закладки нового храму на честь Алексія, чоловіка Божого, і освятив новозабудову.
Біля пам’ятника трагічно загиблих у час Чорнобильської катастрофи була відслужена заупокійна літія.
На прохання керуючого єпархією Предстоятель УПЦ ознайомився зі старим єпархіальним приміщенням і оглянув нове єпархіальне управління, яке зведене за ініціативи архієпископа Анатолія і має загальну площу понад 350 кв. м.
На запрошення міського голови Л. Ніколайчука Блаженніший Володимир зустрівся з працівниками мерії, обласної і районних рад, преси і розповів про здобутки і проблеми УПЦ в регіоні.

29.10.2007. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир благословил священника для духовного окормления хоккейной команды «Сокол»
Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир принял делегацию руководителей Федерации хоккея в Украине во главе с ее президентом Анатолием Берзвиным и президентом хоккейного клуба «Сокол» Евгением Имасом. В ходе беседы Блаженнейший Владыка подчеркнул важность пропаганды физкультуры и спорта в утверждении здорового образа жизни, особенно в молодежной среде, необходимость возрождения спортивных школ и клубов, принесших славу Украине. Он отметил, что, несмотря на все трудности, хоккейная сборная Украины показывает высокие результаты, участвует в финалах чемпионатов мира и Европы. За заслуги перед Церковью и государством в деле физического воспитания молодежи и высокие спортивные достижения он наградил Анатолия Берзвина и Евгения Имаса высокими церковными наградами – орденами «Харьковскому Архиерейскому Собору – 15 лет».
Руководители федерации поблагодарили Предстоятеля Православной Церкви за высокую оценку их трудов и обратились с просьбой назначить духовника для хоккейного клуба «Сокол». Блаженнейший Митрополит благословил на эту работу клирика Свято-Георгиевского храма столицы священника Иоанна Хорошковатого и пожелал хоккеистам спортивных побед.
В настоящее время хоккейный клуб «Сокол» выступает в западном дивизионе высшей лиги регулярного чемпионата России.

30.10.2007. КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив Таїнство Хрещення в Київському обласному будинку дитини
Предстоятель УПЦ Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав Київський обласний будинок дитини, який знаходиться у м. Боярка. Владика звершив Таїнство Хрещення сімнадцяти немовлят, які з різних причин лишились батьківської опіки. По звершенні Таїнства Блаженніший Митрополит привітав присутніх та виголосив слова настанови.
«Ми віруємо, – сказав Первосвятитель, – «що Божа Матір прийняла цих дітей від нас на Свої пречисті руки і покриває їх Своїм чесним омофором. Благословення Господнє нехай пребуде з цими дітками, які тепер є членами Святої Української Православної Церкви». Після цього головний лікар будинку дитини Наталія Власенко ознайомила гостей з приміщеннями установи, розповіла про історію та сьогоднішній стан дитбудинку і подякувала за добру справу, завдяки якій діти будуть опікуватися православними пастирями і виховуватися у християнських чеснотах.

30.10.2007. КИЇВ. Юні богунівці отримали благословення Предстоятеля УПЦ
Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав науково-оздоровчий комплекс Київського військового ліцею ім. Богуна, що знаходиться у м. Боярка. У ліцейному храмі на честь свт. Миколая, архієпископа Мір Лікійських, Митрополит Володимир звернувся до вихованців із повчальним словом: «Вас чекає багато цікавих сторінок минулого, з кожним роком ви все більш пізнаватимете. Я бажаю вам полюбити в житті також святителя і чудотворця Миколая. Цей святий, великий угодник Божий, знає проблеми людей, до нього постійно звертаються, частіше просять – рідше дякують. Святий Миколай – помічник і в лікарнях, і на морі, і на суші, і в повітрі, і він завжди є живим і активним молитовником перед Богом». На згадку про зустріч Владика Володимир подарував храму ікону Пресвятої Тройці з частинкою мамрійського дубу, біля якого, за Біблією, Авраам прийняв трьох Странників, а це й була якраз Пресвята Тройця.
Свято-Миколаївський храм вже діє понад семи років. За роки його існування сформувалась значна община, яка складається не тільки з юних ліцеїстів, але й з жителів Боярки.

31.10.2007. КИЕВ. Освящен храм в честь преподобного Исидора Пилусиота
Свято-Введенский монастырь столицы ведет реконструкцию своих зданий. В ходе восстановительных работ на втором этаже основного здания построен домовой храм с именем преподобного Исидора Пилусиота. В честь этого события в святую обитель прибыл Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, и совершил чин освящения престола новопостроенного храма. На молитвенную память о своем визите Митрополит Владимир благословил наместнику монастыря архимандриту Домиану икону Пресвятой Троицы, а всем прихожанам иконки Всех святых.

01.11.2007. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир висловив співчуття Блаженнішому Митрополиту Савві з нагоди 60-річчя сумнозвісної операції «Вісла»
Послання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира Блаженнішому Митрополиту Савві з нагоди 60-річчя трагічної операції «Вісла»:
«Минає 60 років від тієї скорботної пори – сумнозвісної операції «Вісла», – коли понад 150 тисяч православних українців були виселені зі своїх рідних теренів. Тисячі мешканців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя були депортовані, перевезені, розпорошені чужими землями. Тільки тому, що вони були православними, українцями. 3 800 людей утримано в концентраційному таборі в Явожно, убито 650 осіб, заарештовано 1466 осіб, які мали відношення до українського руху опору.
Руйнувалося багатовікове життя, нищився життєвий устрій, спалювалися храми, руйнувалися осередки культури, перекреслювалися долі десятків тисяч людей і родин.
Операція «Вісла» стала продовженням тієї Голгофи, яку зазнали православні мешканці Холмщини і Підляшшя у 40-х роках минулого століття. Рясним плодом, який принесла того часу Православна Церква Богові, стали святі мученики Холмські і Підляські, святу пам’ять котрих благоговійно шанує наша Церква.
Згадуючи ті криваві події, ми повинні ще раз засудити злочинний, людиноненависницький режим, що вчинив таке беззаконня. Це необхідно перш за все для того, аби подібне не повторилося в історії. Проте, засуджуючи ідеологію, ми, як послідовники Христа, не повинні таїти зло на людей, але богозаповіданим всепрощенням покрити трагічні сторінки історії.
Нині, коли минає 60-та річниця цієї трагедії, молитовно згадаймо усіх жертв операції «Вісла», усіх, хто протягом років поневірявся на чужині, плекаючи надію повернутися у рідний край. Нехай Господь упокоїть їхні душі в оселях праведників!
Дорогі брати і сестри! Даючи об’єктивну оцінку подіям історії, звернімося до Божого милосердя, щоб Господь ніколи не попустив нашим народам зазнати таких жахливих трагедій, аби, забуваючи те, що позаду, пориваючись вперед, ми прагнули до мети, до почесті нашого вишнього покликання Божого в Христі Іісусі (Флп. 3, 13-14)»
У відповідь Блаженніший Митрополит Савва передав щиру подяку Блаженнішому Митрополиту Володимиру за співчуття та увагу до цієї події.