Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.10.2007. КИЇВ. Відзначенно День паліативної допомоги в Україні

День хоспісної і паліативної допомоги цього року проходив під гаслом — «Паліативна допомога — батькі і діти разом». В Україні ця подія позначилася початком місячника паліативної допомоги.
Загалом, метою заходів що проводяться в рамках місячника, а серед них прес-конференції, благодійні концерти, конференції, тощо — є привернення уваги суспільства до проблем невиліковних умираючих хворих, та створення гідних людини умов завершення її земного життя.
Паліативна допомога в сучасному розумінні, а саме, як цілісна система заходів медичної, духовної, соціальної та інших видів допомоги вмираючим та їх близьким, ще тількі починає впроваджуватися в Україні. Тим не меньше, Українська Православна Церква ще в 1999 році розпочала низку благодійних програм та соціальних проектів, спрямованих на допомогу хворим, в першу чергу дітям та їх родинам, що зіткнулися з загрозливою для життя хворобою, що не піддається виліковуванню.
Досвід цієї роботи засвідчів про те, що на шляху створення в Україні дієвої системи паліативної допомоги, ключеві місце займають проблеми духовного-цінісного та світоглядного характеру. Церква наголошує, що смерть є не тількі частиною природньго загальнолюдського досвіду, але і необхідністю земного існування людини, а співстраждання вмираючому блк^гньому, в своєму діяльнісному втіленні, є засобом духовного удосконалення, необхідною складовою суспільної та особистої моралі, консолідуючим началом суспільного життя.
Саме тому роль Церкви в розвитку паліативної допомоги в нашому суспільстві є принципово важливою і не може вичерпуватися лише практичними заходами допомоги. З огляду на це, Синодальний Відділ благодійності і соціального служіння УПЦ, співпрацюючи з Міністерством охорони здоров’я, Мінпраці і соціальної політики. Всеукраїнською асоціацією паліативної допомоги, Всеукраїнською Радою захисту прав та безпеки пацієнтів, іншими державними та громадськими организаціями та установами, приймає активну участь у розробці політики паліативної допомоги в нашій державі. Так, окрім участі у роботі нарад та конференцій, що проводилися за останній рік з цього питання, Відділом благодійності було розроблено «Положення про духовну опіку в паліативній допомозі», створено методичну розробку «Духовні аспекти паліативної допомоги. Місце та роль Церкви». На черзі — проект концепції Української Православної Церкви щодо розвитку паліативної допомоги в Україні.
Своєрідною відзнакою роботи Церкви в галузі паліативної допомоги, стало нагородження Голови Синодального Відділу благодійності і соціального служіння УПЦ архидіакона Сергія Косовського та співробітника Відділу Г.Таранюка грамотами «за значний та жертовний внесок у розвиток паліативної допомоги в Україні», що відбулося з нагоди Всесвітнього дня хоспісної і паліативної допомоги 5-ого жовтня 2007 року в агенції Укрінформ. Під час заходу було зазначено, що не зважаючи на важливість цілеспрямованих соціальних проектів та державних програм допомоги невиліковним умираючим хворим, найбільш цінним і незамінним було і лишається, особистісне співучасне духовно-мотививанй ставлення всіх членів суспільства до умираючої людини, починаючи, в першу чергу, зі своїх рідних та близьких, що опинилися у потребі.
Геннадій Таранюк,
Синодальний Відділ благодійності і соціального служіння УПЦ