Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.10.2007. ХОРОЛ. У місті освячено новозбудований Успенський собор

Незважаючи на дощ, який щойно скінчився, біля новозбудованого храму зібралося багато парафіян та гостей. аж ось радісні дзвони сповістили про прибуття до собору архіпастиря — Високопреосвященнішого архієпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа. Владику зустрічали з хлібом-сіллю діти у вишиваних українських сорочках. Малята подарували Його Високопреосвященству духмяні осінні квіти.
Хвилюючись, Керуючого єпархією зустрічає із хрестом настоятель новозбудованого собору протоієрей Михайло Волощук. Він від імені численного духовенства та парафіян запрошує Владику увійти до храму та прикликати Боже благословення для освячення Собору і здійснення у ньому першої Служби Божої. Знову дзвонять дзвони, і вже під урочистий спів архієрейського чоловічого квартету, який був запрошений на святкування, владика входить до храму. Після облачення на кафедрі — урочисто-таємничий чин освячення. Лише кілька разів відкриваються Царські Врата, за якими чутно читання молитов та псалмів освячення. Храм помазується миром, окроплюється святою водою. Процесія зі Святим Антимінсом підходить до головних Врат храму, які відкриваються, щоб незабаром тут розпочалася перша Літургія. Його Високопреосвященству співслужать клірики Хорольсько-Семенівського благочинія, гості з різних районів області та з-за її меж. На малому вході владика, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, покладає на настоятеля новозбудованого собору протоієрея Михайла Волощука хрест із прикрасами. Після Божественної Літургії та хресного Ходу Владика архієпископ звертається до присутніх зі словом настанови. Нагадавши про складну та довгу історію спорудження красеня-храму, Його Високопреосвященство зазначив, що тільки молитвами та трудами настоятеля, благодійників та парафіян храм відновлено на тому місці, де стояв зруйнований Собор. Подякувавши всім, хто доклав молитовних та фінансових зусиль для відбудови храму, владика вручив церковні відзнаки благодійникам та трударям, які найбільше відзначилися на будівництві храму.
Головний благодійник будівництва був визнаний гідним високої нагороди — ордена Святого рівноапостольного князя Володимира. Благодійникам та трудівникам були вручені також Грамоти Його Блаженства і Благословенні Архієрейські грамоти.
Прес-служба Полтавської єпархії УПЦ