Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.09.2007. ЛУЦЬК. З’їхались до міста гості з-за закордону – Масони

В столицю Волині з`їхались активісти Міжнародної організації «Лицарський орден Архістратига Михаїла, на дев`ятий з`їзд, та гості з-за кордону — лицарі орденів святого Лаврентія, Військового Тевтонського ордену та ордену «Гріф» із Німеччини, угорські лицарі орденів св. Владислава та «Вітязь».
Діяльність різноманітних орденів в уяві багатьох людей асоціюється зі словом «таємний». Ще загадковішим їх зробила скандальна книга «Код да Вінчі», де всі події зав`язані на діяльності добре законспірованого ордену. За словами великого канцлера ордену Архістратига Михаїла графа Миколи Гінайла, який заодно є священиком у селі П`ятидні Володимир-Волинського району, нічого таємничого в діяльності цієї організації нема. Він наголошує на проукраїнській політиці, підтримці Київського патріархату і благодійній діяльності Лицарського ордену Архістратига Михаїла. Буквально наступного після з`їзду дня, сказав Микола Гінайло, він вирушив у Броди, аби прийняти кілька «фур» з гуманітарною допомогою.
Про діяльність ордену Архістратига Михаїла, до речі, широкому загалу Волині стало відомо дещо раніше з`їзду і пов`язано це із тим, що отець Микола Гінайло опинився в центрі скандалу у польській політиці, про що писала і польська, і українська преса, в тому числі й «Волинь». Пана Гінайла, який був радником колишнього віце-спікера сейму Анджея Леппера, опоненти останнього назвали шпигуном, масоном і мало не «сірим кардиналом» польської політики. Сам же Гінайло усю цю історію вважає політичним замовленням недоброзичливців Леппера.
Нещодавно в ордені стався розкол, двадцять лицарів від`єдналися, створивши свій орден, і після цього Філарет дистанціювався від організації.
— Владика й далі є патроном і зверхником ордену, — наполягає отець Микола. — Але просто не хоче бути для одних кращим, а для інших — гіршим, поки юридично не усе врегульовано.
Втім, у неділю у Свято-Троїцькому соборі разом з лицарями молився глава Волинської єпархії УПЦ КП владика Михаїл, а після цього взяв участь і у ході лицарів в замок Любарта.
Цікаво, що головою оргкомітету з проведення з`їзду у Луцьку був великий пріор Великого Волинського пріорства Віктор Мельник, — той самий, який не повернув двомільйонний кредит «Західінкомбанку» і став героєм численних критичних публікацій у «Волині».
— Я б не хотів, щоб діяльність Мельника коментувалась в рамках діяльності нашого ордену. На кожного щось можна знайти — нема людини без гріха. А Мельнику за те, що він підставив орден, уже «влетіло», — не став вдаватись в деталі Микола Гінайло.
Ордени в Україні з`являлись із здобуттям незалежності, однак їхня діяльність залишається дуже міфологізованою, особливо що стосується впливу масонів на українську політику. В цьому плані найвідомішим є Міжнародний орден Святого Станіслава. Кілька років тому лідер соціалістів Олександр Мороз заявив, що 300 вищих посадових осіб України є членами цього ордену, серед них — і перший Президент Леонід Кравчук. Тодішній прокурор Волині Олексій Баганець не приховував, що має нагороди від цього ордену.
Пізніше глава Ордену Святого Станіслава в Україні Павло В`ялов заперечив масонський характер цієї організації — орден офіційно зареєстрований у відповідності з українським законодавством. Однак історія мала продовження: у Верховній Раді навіть був зареєстрований законопроект, яким передбачалась кримінальна відповідальність за… членство в масонській організації. Мовляв, «вступ в масонську організацію декларує відмову від виконання законів України».
— Називайте нас хоч українськими масонами, якщо хочете, але нашими основними завданнями є відстоювання українських інтересів, плекання українського духу, а також підтримка ідеї створення в Україні єдиної помісної Православної Церкви, — наголошує втім Микола Гінайло.