Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.09.2007. ЛУЦЬК. Предстоятель Церкви Блаженніший Володимир освятив церковний престол

З візитом по Волині, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир освятив церковний престол храму Воздвиження чесного і Животворчого Хреста Господнього у Свято-Хрестовоздвиженському Чарторийському чоловічому монастирі.
За Божественною Літургією його Блаженству співслужили митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон та єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим та більше ста священиків. Щоб помолитися Богу зі своїм Предстоятелем на Божественну Літургію прибула велика кількість прочан з сусідніх областей.
Візит Предстоятеля Церкви це не ординарна подія, яка в селищі Старий Чарторийськ відбувається вперше, тому й займає визначне місце в історії цього краю і монастиря. Через два дні братія та мешканці Старого Чарторийська святкуватимуть монастирське престольне свято, і звершуватимуть Таїнство Євхаристії вже на освяченому престолі.
На завершення богослужіння Блаженніший владика Володимир подарував братії монастиря ікону Божої Матері і преподав своє первосвятительське благословення на подальший благоустрій і розвиток монастирського життя.
Згідно з історичними даними Хресто-Воздвиженський собор був заснований у ХІІ ст. православними князями Чарторийськими. У першій половині ХVII ст. в с.Чарторийськ з містечка Колки переїхали домініканські монахи і заснували свій католицький монастир, який у першій половині ХІХ ст. перестав існувати. З початком колективізації атеїсти перетворили собор на зерносховище і він поступово занепав.
Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви та згідно рапорта архієпископа Ніфонта заснований Хресто-Воздвиженський чоловічий монастир. Настоятелем якого призначений ігумен Володимир (Гапонюк).
В грудні 1997 р. рішенням Волинської облдержадміністрації Хресто-Воздвиженський собор в аварійному, напівзруйнованому стані, без куполів і покрівлі переданий чернечій громаді. Братія монастиря проводить у соборі ремонтні роботи.
У монастирі діє Свято-Успенська приходська церква, в якій ченці щодня відправляють Богослужіння.

Прес-служба Волинської єпархії УПЦ