Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.09.2007. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній прийняв участь у заходах з нагоди 70-річчя області

22 вересня, на запрошення Голови Хмельницької Облдержадміністрації та Голови облради, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній прийняв участь у святкових заходах з нагоди відзначення 70-річчя Хмельницької області, у ході яких хмельничани зустрічали Президента України Пана В. Ющенка, відбулася святкова хода вулицями міста.
Владика Антоній звернувся до хмельничан та гостів міста з вітальним словом:
„ШАНОВНІ ОЛЕКСАНДРЕ МИКОЛАЙОВИЧУ,
ІВАНЕ ВАСИЛЬОВИЧУ,
СЕРГІЄ ІВАНОВИЧУ,
ДОРОГІ ЖИТЕЛІ КВІТУЧОГО ПОДІЛЬСКОГО КРАЮ,
БРАТТЯ І СЕСТРИ!
Від усього серця вітаю Вас зі славним 70-річним Ювілеєм Хмельницької області – мальовничого краю Південно-західної частини України, який займає більше 20 тисяч квадратних кілометрів, становлячи 3,4 % території України!
Наша область особлива, адже так сталося, що регіон знаходиться на стику двох визначних історико-географічних країв – Правобережжя та Західної України.
Хто тільки не мешкав на цих родючих землях!
Протягом VIII-ХІ століть тут жили уличі, тиверці, волиняни і дуліби, які утворили у ІХ ст. Київську Русь…
Нелегко приходилося нашим предкам у різні періоди історії нашого краю, адже після монголо-татарської навали Поділля захоплювали Литва, а згодом Польща.
Населення краю виборювало свободу, беручи участь у легендарних повстаннях під проводом Мухи та С. Наливайка.
Під час визвольної війни 1648-1654 рр. на території області відбулася славетна битва під Пилявцями (нині с. Пилява Старосиявського р-ну)…
У 1672 р. війська султана Магомета 4-го захопили Подільське воєводство, лише під тиском Росії, повернувши ці землі імперії…
У 1937 році область стала самостійною адміністративною одиницею з центром у Кам’янці-Подільському, а з 1954 року область почала носити сучасну назву «Хмельницька», будучи перейменована з «Проскурівської» на честь 300-річчя возз’єднання України з Росією.
Ця назва, як відомо, пов’язана з ім’ям героя визвольної боротьби українського народу за свою незалежність – Богдана-Зиновія Хмельницького…
Наш чудовий край, розташований у лісостеповій зоні Східноєвропейської рівнини, густо омивається чисельними річками, які створюють водні артерії, що належать до басейнів Дніпра, Південного Бугу і Дністра.
Розмаїття лісів Подільського краю прикрашають Кримська сосна, волоський горіх, обліпиха, чорноплідна горобина та червона калина, яка є символом нашої держави.
Область багата на родовища корисних копалин державного значення, серед яких єдині в країні поклади графіту та сапоніту.
Тут є, також, потужні запаси лікувальних вод типу «Нафтуся» та «Миргородська».
Загальна площа сільськогосподарських угідь Хмельниччини сягає 3,7 % угідь України, родючий чорнозем зумовлює високу прибутковість та перспективність розвитку аграрного сектору у регіоні.
Але найбільше багатство нашої області – це люди: мудрі, помірковані, працьовиті подоляни, які з давніх часів облюбували ці місця та оселилися на берегах Південного Бугу і Смотрича, створивши поселення, які відрізняються самобутньою культурою і особливою доброзичливою атмосферою.
Хмельниччина – прекрасний край, де мешкає 1 млн. 460 тисяч чоловік. До складу області входить 13 міст, 24 селища міського типу та 1417 сіл.
«Красо України – Подолля» — ці поетичні та натхненні слова Лесі Українки безпосередньо стосуються саме нашої квітучої землі!
Хмельниччина стала колискою багатьох славетних духовних просвітителів, сповідників віри, діячів науки, культури і мистецтва як минулих літ, так і сучасної доби. Насамперед слід згадати про людей, які у різні епохи, свідчачи про свою віру, прийняли мучеництво, прославивши Господа не лише своїм життям, але й своєю смертю. Це такі постаті як новомученик і сповідник землі нашої Св. Амвросій (Полянський), і єпископ Валеріан (Рудич), і протодиякон Климентій (Кучаровський), і священик Григорій Сільвеструк, і багато-багато інших. Наш борг пам’ятати їх і просити про молитви за нас грішних перед престолом Всевишнього.
Хочу згадати і людей, які несли свій подвиг на науково-богословській та просвітницькій ниві, це і наш сучасник – Митрополит Київський і всієї України Володимир, це також і освітяни Мелетій та Герасим Смотрицькі, і уродженець Проскурова професор-протоієрей Василь Зіньковський, і історики Аполлоній Сендульський та Юхим Сецинський, і Арсеній Сатанівський, і протоієрей Михайло Орловський, та інші ієрархи Церкви, які народилися на Поділлі і у різні історичні епохи вплинули на хід церковної й світської історії, а також внесли певний вклад у науку, педагогіку, сприяючи культурному зросту не лише сучасників, але й багатьох поколінь нащадків. З Подільською землею пов’язані імена письменників Володимира Булаєнка, композитора Владислава Заремби, академіка Степана Хотовицького. Відомо, що у 1846 році через Проскурів пролягав шлях великого українського поета Т. Шевченка, з цим краєм доля пов’язала відомого російського письменника О. Купріна, бував тут і український байкар Л. Глібов. Серед відомих земляків сучасності – Василь Зінкевич, Микола Гнатюк, Валентина Степова, Олександр Пономарьов, Микола Балема, Валерій Ярецький, Олександр Болгарчук. Багато мистецьких колективів, видатних художників, скульпторів, поетів, лише перелік імен яких займе чимало часу. Усе це Божа милість, адже талант – це дар Всевишнього, втілення якого приносить радість людям, робить життя яскравішим та щасливішим.
Хочу зазначити, що про багато імен видатних постатей нашого краю ми змогли дізнатися, зокрема, у ході роботи наукової конференції, яка днями проходила в обласному центрі. Її підготували і провели виконком Хмельницької міської Ради, управління освіти та місцеві вчені-краєзнавці.
Про духовне життя на Хмельниччині, також можна сказати чимало. Досить зазначити, що чисельність релігійних громад Української Православної церкви, кількість яких на сьогоднішній день по області сягає 888, зумовила існування на адміністративній території Хмельницької області 3-х Православних єпархій – Хмельницької, Кам’янець-Подільської та Шепетівської. Парафії 3-х єпархій окормляють біля 500 священнослужителів. Тут видаються єпархіальні газети, діють відділи, що координують місіонерську, благодійну, просвітницьку роботу, співпрацю з Держдепартаментом України з питань виконання покарань, Збройними силами і силовими структурами держави, ведеться діяльність громадських об’єднань, зокрема Хмельницького осередку Всеукраїнського Православного педагогічного товариства.
На території Хмельницької області є 5 монастирів.
У ряді вузів викладаються релігієзнавчі дисципліни, що сприяють формуванню вірної світоглядної вертикалі у підростаючого покоління, регулярно проводяться вчені зібрання, наукові конференції, засідання круглих столів, які викликають великий інтерес церковних і світських наукових кіл.
Усе вище зазначене спонукує нас – православних християн давньої Подолії у сьогоднішній святковий день підносити сугубі молитви, дякуючи Господу за його великі милості, що були явлені на усіх жителях квітучого Подільського краю протягом усієї історії його існування!
Вам, а також усім жителям Хмельниччини молитовно бажаю міцного здоров’я, духовної радості, кріпості тілесних і духовних сил, а також Божої допомоги в усіх добрих справах та починаннях!”
На увагу до церковних заслуг, Голова Хмельницької облдержадміністрації – О.Буханевич та Голова Хмельницької облради І.Гладуняк були нагороджені Орденами Української Православної Церкви Святого Рівноапостольного Великого Князя Володимира І ступеня.
Нагороди були вручені на урочистому прийомі, який відбувся в органному залі Хмельницької обласної філармонії.