Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.09.2007.ЛУБНИ. Встановлено Поклінний Хрест жертвам Солоницької трагедії

На передодні свята Усікновення голови святого Пророка предтечі й Хреститетеля Господнього Івана. з благословення архієпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа з ініціативи Гетьмана Українського Реєстрового Козацтва, професора Анатолія Шевченка та Окремої Лубенської Гетьманської дивізії особливого призначення С. Наливайка, в стародавньому місті Лубни, заснованого ще Рівноапостольним князем Володимиром був встановлений Поклінний Хрест жертвам Солоницької трагедії (1596 рік). Чин освячення Хреста здійснив виконуючий обов’язки секретаря єпархії протоієрей Іоанн Коростиль.
Повстання очолюване С.Наливайком було першим масовим народним рухом в Україні та Білорусії проти польсько-шляхетського поневолювання. На жаль, Річ Посполита зібрала сили і повстанці були змушені відступати — до Дніпра, а потім до Сули, щоб перейти польсько-російський кордон і знайти захист у російського народу. Відступали вони переобтяжені сім’ями, поволі, і шляхтичу С.Жолкевському пощастило перехопити їх під Лубнами на р. Солоніші.
Збудувавши міцний табір, Наливайко два тижні хоробро оборонявся. Та в таборі почався голод, людей косила пошесть і реєстрові козаки пішли на згоду з Жолкевським. Видавши С.Наливайка і М.Шаулу. та інших керівників повстання, загинули й самі. Не дотримавши слова, гетьман наказав вирізати повстанців і їхні сім’ї, пообіцяв їм вільний вихід у Росію в разі складання зброї. Лише незначній частині пощастило вирватися із оточення. А С. Наливайка було відправлено у Варшаву і після жорстоких тортур страчено.