Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.09.2007. КИЇВ. Настоятель храму при МАУП благословив початок навчального року

Українська Православна Церква у своєму богословському вимірі — місіонерське суспільство, яке покликане преобразити увесь світ діями християнської любові та розумом Христовим. У цьому напрямку усякий християнин, якій займається наукою, мистецтвом або навіть політикою, робить суспільну з Церквою справу.
Треба підкреслити, що у напрямку виховання та освіти є особливі домінанти: сучасній молоді треба давати не лише суто інтелектуальні концепції релігійної філософії, а треба перш за все намагатися відкрити двері їх сердець для зустрічі з самим Христом, допомогти знайти своє місце в сучасному житті, з урахуванням вічних християнських цінностей. Тому необхідним постає питання молитовної практики.
Традиційно, з православної молитви, 3 вересня 2007 року розпочався новий навчальний рік у Міжрегіональній Академії управління персоналом. Після молебну, перед навчанням, який відслужив протоієрей Діонісій Мартишин, кандидат богослов’я, завідувач кафедри православної культури та теології МАУП, викладач Київської Духовної Академії та Семінарії, відбулося на території київського майданчика МАУП освячення новозбудованих пам’ятників святого преподобного Нестора Літописця та святих рівноапостольних Кирила та Мефодія. У своєму слові протоієрей Діонісій зазначив: «Ми завжди починаємо новий навчальний рік з молитви, бо саме молитва дає можливість студентам бути причетними не лише до інтелектуального духовного життя Православ’я, а й до молитовної, містично-сакраментальної практики Церкви. Для формування цілісного світогляду і самого ставлення до життя, сучасний український студент повинен знати основи своєї православної віри та Літургійної традиції. Маємо надію, що це принесе свої плоди в майбутньому. Адже саме сьогодні, у вищих навчальних закладах величезна увага повинна приділятися тому, аби молоде покоління, майбутнє нашої нації, котрим далі належить розбудовувати незалежну Українську державу, добре знали основи своєї релігії. Грунтовно розумілися на українській історії, та світовій культурі, засадах культурології, теології, формували в себе високі риси патріота. Для справжнього науковця вивчення православної культури позв’язане зі справжнім науковим життям. Прославляти Ім’я Боже можна засобами науки, мистецтва, думкою і соціальним служінням. Християнська віра спонукає до творчості у цьому світі та християнській відповідальності. Тому молодій людині треба завжди розкривати свій внутрішній потенціал, намагатися якомого найбільше вдосконалювати самого себе, збагачувати свій інтелектуальний і духовно-моральний досвід».