Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Обращение ко Дню Независимости

24.08.2007. КИЕВ. В День Независимости Блаженнейший Митрополит Владимир молился за украинский народ
24 августа в Украине отмечается День провозглашения независимости. В Успенском соборе Киево-Печерской Лавры Предстоятель Украинской Православной Церкви совершил благодарственный молебен. Блаженнейшему Владыке сослужили наместник обители архиепископ Вышгородский Павел, наместник Глинской Свято-Рождества Богородицы ставропигиальной пустыни епископ Васильковский Лука, преподаватели Киевской духовной академии, насельники Лавры в священном сане и настоятели храмов столицы. За богослужением также молились Голова Верховной Рады Александр Мороз, лидер политического блока «Наша Украина — Народная самооборона» Юрий Луценко, представители других партий и общественных организаций.
Во время молебна Блаженнейший Митрополит Владимир поблагодарил присутствующих за совместные молитвы и пожелал каждому достойно пережить период преодоления последствий политического кризиса в Украине.
После богослужения Блаженнейший Митрополит Владимир побеседовал с присутствующими в соборе государственными деятелями и политиками, а также ответил на вопросы журналистов. По словам Предстоятеля, в каждом православном храме сегодня совершались благодарственные молебны. В этот день в храмах звучали проповеди о необходимости объединения украинского общества, сохранения единства народа, мира и взаимопонимания между гражданами.
«Учитывая это, очень досадно, что уже несколько лет подряд Украинская Православная Церковь вынуждена сталкиваться с безосновательными обвинениями в том, что ее верные чада якобы не молятся за независимую Украину и ее народ», — сказал Блаженнейший Митрополит Владимир во время беседы с журналистами.
В этот день Предстоятель Украинской Православной Церкви выступил с обращением по случаю Дня Независимости. В нем, в частности, говорится:
«Шістнадцять років Україна є незалежною державою, а наступного року ми відзначатимемо 1020-річчя відтоді, як наші землі були осяяні світлом християнської віри. З того часу й понині Українська Православна Церква завжди разом зі своїм народом. Завдяки виваженому та рішучому вибору святого рівноапостольного князя Володимира, зробленого 988 року, ніколи не припинялася молитва перед Престолом Божим за Україну та українців.
Молилися ми за наших співвітчизників і сьогодні. У кожному православному храмі навіть найвіддаленішого куточка держави звершувалися подячні молебні. Напередодні свята правлячі архієреї та священнослужителі запрошували на богослужіння представників усіх гілок місцевої влади. Цього дня в православних храмах лунали проповіді про необхідність об’єднання українського суспільства, докладання спільних зусиль до збереження єдності нації, миру та взаєморозуміння між громадянами.
Горіла молитовна лампада і в головному храмі найдавнішої обителі православного світу — в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Цього дня тут зібралися священнослужителі та віруючі, щоб разом піднести молитви за Україну та її народ.
Багато хто розуміє, що в сучасних суспільно-політичних процесах Українська Православна Церква відіграє консолідуючу роль, а соборна молитва — один із дієвих засобів об’єднання, запорука добробуту й процвітання в будь-якому суспільстві.
Православна Церква не лише вшанувала День Незалежності України, але й на всезагальному рівні відзначила свято, без якого Україна навряд чи мала б підстави боротися за свою незалежність. Мова йде про урочисті заходи з нагоди Дня Хрещення Київської Русі, що відбулися в столиці з 12 по 14 серпня цього року.
Саме з моменту обрітення нашими пращурами християнської віри світ почав сприймати нас як могутню державу; саме тоді в нас зародилася національна самосвідомість. Без найменшого сумніву можна сказати, що все найкраще, що ми сьогодні маємо в Україні і що, власне, зробило Україну Україною, відбулося завдяки мудрому та далекоглядному рішенню рівноапостольного князя Володимира.
Ця знаменна подія визначила місце нашої держави в родині християнських народів світу. Завдяки цьому Київ став істинною «митрополією», «матір’ю міст руських». Українська Православна Церква намагається відродити все, що пов’язане зі святим рівноапостольним князем Володимиром. А спонукає нас до цього велика любов і відданість своїм співвітчизникам.
Вітаючи керівництво держави та її громадян із національним святом — Днем Незалежності, дякуємо всім, хто дійсно побажав помолитися за Україну та український народ і прийшов для цього до Свято-Успенського собору Києво-Печерської Лаври.
Сьогодні в серці українського православ’я — монастирі, який увесь християнський світ визнає третім уділом Пресвятої Богородиці, ми підносили свої молитви до Всемогутнього Бога з повним усвідомленням, що наша країна постала з руїн завдяки жертовній праці багатьох поколінь українців, серед яких чимало представників Православної Церкви — архієреїв, священнослужителів і простих віруючих.
Ми з вдячністю згадуємо визначних синів і доньок нашої Батьківщини, та рішуче закликаємо перших осіб держави ніколи не забувати про їхні подвиги.
Роки незалежності засвідчили, що Україна стала самостійною, кожного дня йдучи шляхом зміцнення свого суверенітету, розбудовуючи правове, демократичне суспільство. Сьогодні вона потребує з нашого боку нових зусиль. І немає значення, в якому куточку України ми народилися та якою мовою розмовляємо. Важлива лише доля Батьківщини й наше спільне майбутнє. Закликаю вас, дорогі брати та сестри, й надалі підносити свої молитви до Всемилостивого Бога, щоб це свято було запорукою збереження миру, радості й злагоди в Україні, щоб Господь благословив нас та допоміг у всіх добрих трудах і починаннях!»