Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.08.2007. ТУЛЬЧИН. Вихованці недільної школи звершили подорож в Одесу

Щедрим дарунком Божим для вихованців недільної школи при храмі Іоанна Богослова с. Кинашів Тульчинського округа, де настоятелем протоієрей Іоанн Смагло, стала подорож в м. Одесу, яка здійснилась під час літніх канікул
Для своїх юних прихожан отець Іоанн організував та благословив відпочинок на морі з відвідуванням святинь. В Свято-Михайлівському жіночому монастирі дітей гостинно зустріла і прийняла настоятелька монастиря ігуменя Серафима. Впродовж шести днів учні жили при монастирі, були свідками важкого чернечого життя, де молитви не припиняються ні вдень, ні в ночі, і чергуються разом з послушанням.
Всі ці дні діти мали змогу долучитися до монастирського життя, ходили на ранкові служби, з молитвою починали і закінчували день і трапезу, а також допомагали черницям поратися на кухні і квітниках. 3 особливим трепетом в душі діти пригадують хресні ходи, що здійснювали кожного вечора, які стали символом духовного очищення, шляхом до Христових істин.
На території монастиря діти відвідали музей «Християнська Одеса», з цікавістю слухали розповіді, ознайомилися з експонатами музею, макетами зруйнованих храмів Одеси. Найпотаємніших струн дитячих душ торкнулося Боже Слово, втілене у величну музику класиків, яку виконувала вже немолода черниця на фортепіано. Цікаво було дізнатися, що каплиця, яка знаходилась на території монастиря, до якої люди звідусіль приїжджали за святою водою, була збудована на кошти однієї з черниць, яка після смерті свого сина все майно своє спродала і зробила цей цілющий скарб.
Свято-Пантелеймонівський чоловічий монастир запам’ятався учням тим, що тут вони отримали благословення Високопреосвященнійшого митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, який багато років служив на Вінничині. Учні сповідалися та причащалися в цій святій обителі та приклалися до мощів великомученика і цілителя Пантелеймона, які в свій час були передані афонськими монахами монастирю. Кожен з них отримав в дарунок іконку святого. Цікавою та пізнавальною стала екскурсія в Свято-Успенський чоловічий монастир, де діти мали змогу в храмі приклонитися до нетлінних мощів преподобного Кукші Одеського.
Радо зустріли дітей в храмі на честь ікони Божої Матері «Всех скорбящих радости». 3 трепетом в душі діти дізналися про те, що за кошти храму утримується притулок для дітей-сиріт та їдальня для малозабезпечених.
Також учні відвідали численні мальовничі куточки міста-героя Одеси, побували на головній вулиці міста, яка вабила своїми видовищами. Вперше в житті спостерігали за грою барв музичного фонтану, дивувалися красі і величі морського вокзалу.
Особливі враження та захоплення у дітей викликала вечірня прогулянка по Приморському бульвару, який зацікавив різними своїми ілюмінаціями та чарував неповторною красою. Також побували і в Одеському зоопарку. Але найбільше вабило їх море, в якому хлопці та дівчата вдосталь накупалися, засмагли під сонцем, ;каталися на водному скутері.
За все це діти та їх батьки возносять хвалу Господу. А також вони вдячні отцю Іоанну та матушці Серафимі, яку учні у день від’їзду разом з іншими просто і велично, без мирської помпезності, привітали з днем ангела.
Додому повернулися з новими враженнями, оздоровлені фізично і духовно.

Галина Войтенко,
викладач недільної школи храму Іоанна Богослова
с. Кинашів Тульчинського округу.

Інформаційний відділ Тульчинської єпархії.