Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.08.2007. ТЕРНОПІЛЬ. Крадіїв храму затримали по гарячих слідах

У Тернополі міліціонери розкрили крадіжку, яка трапилася у церкві Різдва Христового. У резонансному злочині правоохоронці підозрюють двох чоловіків. Одного із них, 19-річного мешканця Зборівського району, оперативники затримали за добу після скоєння злочину. Правоохоронцям також відоме ім’я спільника. Оперативники розшукують його і найближчим часом сподіваються затримати. Про це повідомили ЗІКу 14 серпня у ЦГЗ УМВСУ в Тернопільській області.
Кам’яний храм, розташований у центрі міста, було збудовано ще на початку XVI століття. Релігійна пам’ятка архітектури багата убранством і вабить до себе, як виявилося, не лише численних віруючих, а й непроханих гостей.

Крадіям, як і усім цінителям старовини, добре відомо, що найбільшим скарбом церкви є ікона Богородиці, подарована храму у 1730 році. Отож, злодії не одноразово придивлялися, як сюди добратися, але для них храм був недоступною фортецею.

Нарешті лиходії вирішили скористатися зручним для них моментом: у храмі проводилися будівельні роботи. У ніч на 9 серпня крадії перелізли через ворота і зайшли на закрите подвір’я з тильної сторони вулиці. Відтак зловмисники зламали міцний замок на дверях, що вели до службового приміщення. Проте другі міцні двері не дали їм можливості забратися досередини. Тоді спритники почали шукати іншої можливості, аби проникнути до храму. Робітники, котрі здійснювали добудову службового приміщення, залишили під стіною високу драбину. Саме нею лиходії й скористалися. Вони вилізли до незагратованого маленького віконечка другого ярусу. Каменем розбили кольорове скло. Далі взялися господарювати у храмі.

Насамперед злодії шукали цінності у церковній крамниці. Забирали звідти усе: хрести, позолочені та срібні речі, у тому числі оздоблення під Євангелію, чашу для причастя. Далі взялися розбивати ящики для пожертв. Звідти вигребли пожертвувані парафіянами гроші. Непідступною для злодіїв стала ікона Богородиці – їм не піддалося броньоване скло. Але залишені віруючими перстені та інші речі біля старовинної ікони зловмисники загребли у кишені.

Коли міліціонери почали розслідувати резонансний злочин, було встановлено чимало слідів, які залишили нічні візитери. Скрупульозна робота правоохоронців швидко увінчалася успіхом. Їм вдалося вийти на злочинців. Вдома у затриманого мешканця Зборівського району правоохоронці вилучили чимало крадених церковних речей.

Злодії спричинили збитки храму на кілька тисяч гривень. Порушено кримінальну справу за статтею 185 (частина третя) Кримінального кодексу України. За крадіжки з проникненням законодавство передбачає від трьох до шести років позбавлення волі.

Усе вилучене церковне майно тернопільські міліціонери повернуть до храму після того, як буде завершене розслідування. Серед краденого історичних цінностей не виявилося.

Risu