Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.08.2007. ЧЕРНІГІВ. Міністерство меліорації та водного господарства відродило занедбане святе джерело

В день пам’яті пророка Іллі, неподалік селища Довжик в урочищі Іржавець настоятель місцевого храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці отець Миколай звершив чин освячення криниці. Для місцевих жителів це стало знаменною подією.
Серед присутніх — заступник голови районної ради М.Кубрак, заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів М.Кобижча та інші представники влади.
У виступах гостей звучала спільна думка — необхідно зберегти в чистоті як освячене джерело, так і джерела духовності тих, хто живе на цій землі.
Захід відбувся в рамках всеукраїнської акції «До чистих джерел». Роботи з відновлення виконувалися під безпосереднім керівництвом начальника четвертої експлуатаційної дільниці Міністерства меліорації та водного господарства О.Мартиненка. У Чернігівському районі це перше відроджене й обладнане джерело. Порадами і організацією праці також допомагали керівники місцевих підприємств. Наразі заплановано впорядкування інших водойм.
Люди здавна вірять, що це місце в урочищі Іржавець святе — колись на Трійцю сюди приходили молитися. Джерельна вода не замерзала навіть у найлютіші морози.
За словами місцевого жителя І.Довгуна, на початку п’ятдесятих років минулого століття за кілька метрів від нинішнього джерела була криниця. В землі здавна було обладнано зруб, а поряд стояв хрест із металевою іконою. Якось під час розчищення водойми в ній знайшли монети 1470 року і одну — 1812. На срібляках вказувалось, що вага кожної становить 9 грамів.
Та недовго послужила людям розчищена криниця — незабаром через благодатне місце почали ганяти на випас колгоспних корів. Так святині не стало.
Лише у 90-х роках джерело вийшло на поверхню в тому місці, де воно зараз. Його вода досліджена в лабораторії і, за висновками експертів, є чистою та придатною для вживання.
Ніна Петровська, за матеріалами газети «Наш край»