Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.08.2007. РІВНЕ. Білівські хутори відзначають 80-ту річницю оновлення чудотворного образу Божої Матері

Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій прийняв рішення вшанувати цю подію святкуванням по всій Рівненській єпархії.
3 серпня урочистості розпочалися святковим богослужінням у Різдво-Богородичному жіночому монастирі с.Білівські хутори, де й знаходиться чудотворний образ Божої Матері. З нагоди ювілею до обителі прибули високі гості: архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій, представник Елладської Православної Церкви архієпископ Діавлійський Дамаскін, керуючий Патріаршими парафіями Руської Православної Церкви в США єпископ Зарайський Меркурій, єпископ Шепетівський і Славутський Володимир.
У співслужінні духовенства єпархії архієреї звершили Божественну літургію, після якої до віруючих та паломників, які прибули до монастиря вшанувати образ Божої Матері, звернувся архієпископ Варфоломій. Він розповів про історію чудотворного образу та нагородив настоятельницю монастиря ігуменю Алевтину (Сірук) хрестом з прикрасами.
Після Літургії було відслужено урочистий молебень з обнесенням навколо храму чудотворного образу.

Монастирський уклад життя на цьому місці бере початок з 1927 року. На той час православні люди, які проживали в цих місцях, під впливом сектантських ораторів та проповідників одне за одним відпадали від віри своїх батьків і ставали послідовниками сектантських вірувань. Захопилася вченням штундистів і родина Стефаниди Надьохи, яка проживала в старій хатині посеред зарослого бур’яном пустирю на Білівських хуторах. У її хаті на стіні вже дуже давно висів образ Божої Матері в простій ризі з фольги, який за давністю років зробився чорний від пилюки та копоті.
11 квітня 1927 року донька Стефаниди — Ганна — побачила, що з іконою Божої Матері почало діятися те, що серед віруючих людей зазвичай прийнято називати оновленням. Через п’ять днів чудесний процес явив віруючим оновлений образ Богоматері «Прикликання загиблих» візантійського письма на дереві, у фольговій ризі, яка не переставала сяяти, як справжнє шліфоване срібло. Це і стало першопричиною заснування в цій місцевості скиту.
Скит проіснував до 28 вересня 1950 року, поки його не розформовувала радянська влада.
16 вересня 1992 року відбулося відкриття Різдво-Богородичного монастиря в с. Білівські хутори.
На території монастиря є дві могили. В одній знаходяться останки Стефаниди Надьохи, в хатині якої обновилася ікона, у другій — останки засновника і настоятеля скиту архімандрита Мелітона (у миру — Захарія Омеляновича Ярмуся).
Від ікони відбувається багато зцілень, тому звідусіль приходять до скиту люди, перетворюючи це місце на своєрідний центр релігійного паломництва.
Прес-служба Рівненської єпархії