Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.08.2007. ЖИТОМИР. В єпархії освячено новий храм

Чин освячення і святкову Божественну літургію в новозбудованої Спасо-Преображенської церкви в м. Новоград-Волинському очолив архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Гурій. Владиці співслужили
архієпископ Львівський і Галицький Августин, секретар Житомирського єпархіального управління архімандрит Олексій (Овсянніков), намісник Спасо-Преображенського Тригірського монастиря архімандрит Галактіон (Корінчук), настоятель Преображенського кафедрального собору м.Житомир протоієрей Стефан Періг, а також численне духовенство району. Після богослужіння архієпископ Гурій звернувся до присутніх з словом повчання і поздоровлення, а також вручив настоятелю і меценатам нового храму церковні нагороди. Деякі парафіяни за особистий внесок у будівництво церкви владика нагородив почесними грамотами.
Мер Новоград-Волинська М. Боровець від імені місцевої влади нагородив відзнакою міста «Орденом Звягеля» було удостоєно настоятеля Спасо-Преображенської парафії протоієрея Стефана Маркевича.
Два православні храми — на честь Преображення Господнього і Святої Трійці — м. Новоград-Волинського були знищені у 30-х роках нашого століття.
Діяльність православної громади міста відродилася лише під час Великої Вітчизняної війни, по закінчені якої було зареєстровано Спасо-Преображенську парафію. Спочатку храм облаштували у невеликому приміщенні, але для віруючих багатотисячного міста в такій церкві було затісно. Храмобудівництво в ті часи було надзвичайно рідкісним явищем, тому настоятелі Спасо-Преображенської парафії по можливості намагалися розширювати Дім Божий.
Наприкінці ХХ століття у Новоград-Волинську існувало 4 православні парафії. Тому було вирішено побудувати новий храм у Спасо-Преображенському окрузі, який очолював протоієрей Стефан Маркевич — брат архієпископа Львівського і Галицького Августина.
10 жовтня 1998 року єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Гурій у співслужінні секретаря єпархії архімандрита Олексія (Овсянникова), настоятеля парафії протоієрея Стефана Маркевича та районного духовенства звершив чин закладки каменя та встановлення хреста на місці будівництва нової церкви на честь Преображення Господнього.
Вже 12 липня 2003 року, в день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла, особливо шанованих у цій парафії, владика Гурій освятив хрест перед встановленням його на баню нового храму.
25 липня 2007 року востаннє було звершено всенощне богослужіння у старій церкві, адже у новому Свято-Преображенському храмі на той час вже завершилися внутрішні роботи.
Прес-служба Житомирської єпархії