Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.08.2007. ХЕРСОН. Архієпископ Іоанн відвідав Введенський храм міста Цюрупинська

1 серпня 2007 року в день, коли Церква вшановує преподобного Серафима Саровського, архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн звершував богослужіння у Введенському храмі міста Цюрупинська. Це старовинне місто на іншому від Херсона березі гирла Дніпра, якому більше 900 років, і в якому колись розміщувалася знаменита Олешківська Січ. До революції, коли місто ще носило назву Олешки, в центрі міста розміщувався величний собор на честь Введення Божої Матері. У районі міста, що називається Слобідкою знаходився досить великий жіночий монастир. Наступного року відзначатиметься 100-літній ювілей із дня відкриття цієї обителі. Біля монастиря було, як згадують старожили, чудове озеро. В цьому монастирі чудотворіннями проявила себе Федорівська ікона Божої Матері, яка понині шанується в цьому місті. З приходом більшовицької пошесті безбожники перейменували місто на Цюрупинськ, взірвали собор в центрі міста, монастир перетворили на руїни, на яких з часом з?явилося циганське поселення та сміттєзвалище. Озеро перетворилося з часом на болото і засохло. Спроби відновити його виявилися марними, джерела, що його живили висохли.
Нинішній Введенський храм, в якому люди молилися в радянські часи і моляться понині, являє собою молитовний будинок, який з часом реконструювали, підновили і якому надали вигляду храму. На місці монастиря декілька років тому було відкрито парафію на честь Рівноапостольної Ніни. Сьогодні досить поступово йдуть будівельні роботи для того, щоб якось розпочати регулярні богослужіння.
Архієпископ Іоанн привітав молитовне зібрання зі святом, і нагородив благочинного Цюрупинського округу протоієрея Симеона Бабійчука ювілейною медаллю «Харківський собор 15 років».
Прес-служба Херсонської єпархії.