Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.06.2007. УЖГОРОД. Старовинні дерев’яні храми гірського краю знаходяться під загрозою зникнення

Дерев’яні церкви Закарпаття XV-XIX століть в аварійному стані. По словам місцевих мистецтвознавців місцеві «якщо громадська та державна байдужість до дерев`яних раритетів триватиме, уже через кілька років рятувати не буде що. Церкви зникнуть…”. Усі 114 старовинних храмів Закарпаття – в аварійному стані. На церквах гниє дах, псуються зруби, унікальні розписи на стінах і вівтарі. По статистичним даним щороку область втрачає один дерев`яний храм. Наразі більшість пам’яток розташовані у віддалених селах. Часто селяни самотужки покривають дах і стіни бляхою. Проте цим самим ще більше руйнують споруди, стверджують мистецтвознавці. Адже секрети давніх умільців давно втрачені, а сьогодні на Закарпатті є лише шестеро людей, які вміють виготовляти шинглі – матеріал для покрівлі даху.
Грошей на реставрацію сакральної архітектури держава не дає. Чиновники викроюють по крихті з обласного бюджету. Цьогоріч виділили 600 тисяч гривень – їх не вистачає навіть на ремонт одного храму.
Врятувати храми можна за рахунок грантів. Отримати їх легше, якщо церкви визнані цінністю світового рівня. У списку ЮНЕСКО вже є румунські та польські храми. Для внесення української дерев`яної архітекури треба підготувати портфоліо, що обійдеться у кілька мільйонів гривень. Наразі виживають лише церкви-музеї просто неба. 5 дерев’яних споруд купила і вивезла до себе Чехія.
ICTV