Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.06.2007. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Мощі святих мучеників Холмських і Підляських принесені на Волинь

У суботу 16 червня Волинь зустрічала велику православну святиню – Мощі святих мучеників Холмських і Підляських.

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України та Предстоятеля Польської Автокефальної Православної Церкви, Блаженнішого Сави, Митрополита Варшавського і всієї Польщі, рака з мощами святих мучеників була привезена в Успенський Низкиницький монастир.

Святі реліквії привіз Високопреосвященніший Авель, архієпископ Люблінський і Холмський. Урочистою процесією святиня була пронесена вулицями міста Нововолинська в Успенський Низкиницький монастир. Богослужіння очолили два архієреї – владика Авель та керуючий Володимир-Волинською єпархією Преосвященніший Никодим, єпископ Володимир-Волинський і Ковельський.

Високопреосвященніший архієпископ Авель привітав волинян з цією надзвичайною подією. «Святі мученики Холмські, – сказав владика, – є світочами віри і взірцями вірності святому Православ’ю для нинішніх християн. Тут, на Волині ще живе багато очевидців тих страджань, знущань і кровопролиття, що зазнали вірні на корінно православній Холмській землі. Волиняни і холмщаки, мають у їхніх особах заступників і молитвеників до Бога».

Від Польської Православної Церкви архієпископ Авель подарував Низкиницькому монастирю ікону святих мучеників з часткою їхніх мощей.

Єпископ Никодим подякував архієпископу Авелю, а через нього Блаженнішиму митрополиту Саві за надану можливість молитовно вклонитися святим мощам.

Після святкової всенічної розпочалося молитовне чування перед святими мощами – безперервно, протягом цілої ночі, служилися молебні з акафістами. Вереницею йшли до святині люди – помолитися святим мученикам, попросити благословення і заступництва перед престолом Божим.

Холмська та Підляська земля стала в XX ст. місцем особливого подвигу і Голгофи Православ’я, тут була пролита кров мучеників за Святу Православну Віру. Ці мученики повторили подвиг древніх свідків віри – мучеників перших століть християнства, пролляли кров, відстоюючи свою віру – святе Православ’я.

У 2003 р. Автокефальна Православна Церква в Польщі причислила до лику святих Мучеників Холмських і Підляських. Прославлення святих Мучеників – це подія важлива не тільки в житті Польської Православної Церкви, але й усього світового Православ’я. Особливе значення має вона для Українського Православ’я, адже чергові сини українського народу причислені Православною Церквою до сонму святих, вони стали нашими небесними заступниками перед Престолом Божим.

З найперших часів буття Церкви християни шанували подвиг мучеників за віру. В часи гонінь віруючі збиралися для звершення Євхаристії на їхніх могилах, згодом – будували над гробницями величні храми. Від древності вшановувалися останки мучеників – святі мощі. Дотепер у кожному православному храмі, в Престолі є частинка святих мощей. «Кров мучеників – насіння християнства» – писав у ІІІ ст. церковний учитель Тертуліан. На їхній крові зростає і розвивається Церква, бо Кров є засівом Церкви, а мучеництво – Її силою.

Принесення святих мощей на Волинь відбувається на відзначення 1015-ї річниці Володимир-Волинської єпархії та 10-річчя відродження Успенського Низкиницького монастиря – споконівчного форпосту Православ’я на західних рубежах нашої Батьківщини. На теренах Волині мешкає багато холмщаків – синів і дочок того стражденного краю, що дав світові святих мучеників. Ці люди сповна випили гірку чашу поневірянь, виселення та переслідувань. З великим душевним трепетом вклоняються вони мощам святих Мучеників, які є їхніми земляками і навіть родичами.

Протягом тижня святі мощі мучеників Холмських і Підляських побувають в усіх монастирях єпархії, куди звершуватимуться паломництва з навколишніх районів.

Прес-служба Володимир-Волинської єпархії.