Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.06.2007. СУМИ. Експертна рада назвала сім найцікавіших пам’яток Сумщини

У квітні-травні в усіх районах та містах області пройшла обласна акція «Сім чудес Сумщини». У кожному з них визначено три найцікавіші пам’ятки історії та архітектури, які презентовано на виставці в обласній науковій бібліотеці. Загалом на конкурсі представлено 70 пам’яток області.
Експертна рада, до складу якої увійшли провідні архітектори області, історики, краєзнавці, враховуючи думку громадськості, визначила сім найцікавіших пам’яток Сумщини. Серед них три культові споруди: Комплекс Софронієвського монастиря у Путивльському районі, Трьох-Анастасіївська церква у Глухові та Свято-Покровський собор у Охтирці.

Історична довідка:

Комплекс Софроніївського монастиря. С. Нова Слобода, Путивльський район.
Софронієвський Мовчанський Різдва Богородиці Печерський чоловічий монастир знаходиться за 27 км від міста Путивля в лісі, на горі, яка в XV ст. була названа «Чудною». У XIIIст. тут з’явились перші ченці. Вважають, що вони втекли з Києво-Печерської Лаври під час монголо-татарської навали. За літописними відомостями, в 1405 році на горі Чудній було засновано пустинь. Це пов’язують з визначною подією в релігійному житті – явленням ікони Божої матері з немовлям. Ікона Вовчанської Богородиці вважається чудотворною. До XVI ст. Вовчанська пустинь вже була достатньо відомою і мала значні цінності.
У 1656 році відбулась подія, яка змінила долю древньої пустині, її настоятелем стає старець СОФРОНІЙ. З його ім’ям пов’язане відродження пустині. Після смерті Софронія Мовчанська печерська пустинь стала носити його ім’я.
Протягом тривалого часу монастир вважався одним з найважливіших духовних центрів України і Росії. У XVIII ст. Софроніївська пустинь була настільки відома й популярна, що російська імператриця ЄЛИЗАВЕТА, подорожуючи у 1744 р. до Києва, навмисно відхилилася від маршруту, аби відвідати цей монастир. Тут вона взяла участь в освяченні новозбудованих споруд.
У ХХ ст. більша частина монастирських споруд була зруйнована. З 1999 року монастир почав відроджуватися. Відреставровано храм Іллі Пророка, Покровську надбрамну церкву і трапезну. Розпочато відбудову собору Різдва Пресвятої Богородиці та Успенської церкви.
Збереглося кілька печерних комплексів монастиря. Найстаріші печери фахівці датують XIII-XIV ст.

state-gov.sumy.ua