Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.05.2007. КИЇВ. Українські релігієзнавці знову ділять Україну

В конференц-залі НАНУ відбулася наукова конференція „Релігія і церква в постсоціалістичних країнах: український контекст». Організаторами конференції виступили Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України на чолі з її незмінним лідером А.Колодним та Українська Асоціація релігієзнавців під головуванням тогож А. Колодного. В конференції мали взяти участь релігієзнавці, лідери конфесій, народні депутати, представники Секретаріату президента України, Державного комітету в справах національностей і релігій України, експерти з релігійних питань із Києва та областей України, журналісти. Проте, як виявилось, на пленарному засіданні була присутня мала частка запрошених: проігнорували народні депутати, з лідерів конфесій були присутні лише представники мусульман, майже не було ЗМІ.
Під час роботи форуму черговим антиправославним виступом відзначився професор Анатолій Колодний. Він привів статистичні дані кількості релігійних общин основних конфесій, монастирів, братств, місій та їх чисельне збільшення в порівнянні з Радянськими часами, але заявив, що наша держава не є і не може рахуватися православною. Православ`я, по Колодному, поділяється на українського та московського направлення. До перших наш релігієзнавець відніс раскольничі УПЦ-КП, УАПЦ та, що викликає велике здивування, українських уніатів, які начебто відстоювали і відстоюють українську ідею, в той час як “Московська Церква” виконує вказівки В. Путіна, який не хоче після розпаду СССР втрачати вплив на українській території. Канонічна, Благодатна, визнана у всьому Православному світі Церква виявляється є захисницею “малоросійської ідеї”. А от про “благі” діяння УГКЦ та її керування з католицького Ватикану він навіть і не згадав. Та як вияснилося вкінці пленарного засідання Анатолій Колодний всеж проявив “благодушність” до “малоросійської церкви” і зазначив можливість існування Екзархата РПЦ МП на Україні при паралельному існуванні Помістної Української Православної Церкви мовляв “потрібно ж поважати 20% російського населення в Україні”. Цікаво відмітити те, що уніати крім носіїв української ідеї, по словам пана Колодного, являються ще й тоталітарною релігійною організацією, тому що веде активний і, потрібно добавити, жорстокий прозелітизм. Цікаве і порівняння монастирів УПЦ і УГКЦ. По словам професора монашескі обителі Української Православної Церкви являються своєрідними “домами пристарілих” в той час як в уніатів це є зосередження молодих духовних воїнів.
Не можливо зрозуміти терменологію А. Колодного. Він вважае, що “в Україні немає традиційних і нетрадиційних конфесій. Всі конфесії які зареєстровані державою мають рівні права з іншими зареєстрованими релігіями”.
Підсумовуючи сказане потрібно сказати, що Анатолій Колодний не згадав саме важливе на сьогоднішній день: Україна являється єдиною державою, де зберігся елемент тоталітарного режиму СССР – воїнствующі атеїсти на чолі з професором Інституту філософії НАНУ Колодним. Своїми діяніями наші релігієзнавці сіють смуту серед віруючих українців. Вони принципово не вірують в Бога і тому не мають ніякого права обговорювати питання пов`язані з життям і діяльністю Благодатного Організму Церкви Христової проти якої вони активно боролися за радянських часів.