Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.05.2007. ХЕРСОН. Відбулося престольне свято кафедрального собору

На другий день Свята Трійці Свято-Духівський кафедральний собор міста Херсона святкував свій храмовий день. Це свято серед улюблених святкових подій для віруючих Херсонщини, тому що і сам собор є чи не найбільш у Херсоні відомим та відвідуваним.
За доброю традицією і цього року ця святкова подія була людною і урочистою. За архієрейським богослужінням зібралася велика кількість духовенства. Не зважаючи на спеку, храм був повністю заповнений мирянами не тільки з міста, а й з інших районів Херсонщини.
Свято храмового дня в соборі має свої традиції. Одна з них була поновлена на початку дев’яностих років, коли до храмового дня собору стали привозити з Одеси Касперівський чудотворний образ Божої Матері.
Традиційно, люди з великою радістю та піднесенням зустрічають цю святиню. Добираються навіть з дальніх районів області, щоби зустріти і вшанувати Пречисту Богородицю. Адже Сама Цариця Небесна, що тоді у Єрусалимі в день П’ятидесятниці прийняла Благодатний Дар Святого Духа, через Свій чудний образ відвідує наше місто, щоби усугубити торжество храмового свята і возрадувати наші серця Своєю Материнською до нас любов’ю. Ікону рясно прикрашають квітами. Великі черги людей збираються для того, щоби помолитися і приложитися до цієї святині. Декілька днів ікона перебуває в соборі, після чого її з усіма почестями проводжають назад, до Одеси.
Святкова Літургія почалася з урочистої зустрічі Касперівської ікони Богородиці. За богослужінням, вітаючи святкове молитовне зібрання з святом, Владика відзначив нагородами тих, що добре потрудилися у соборі.
Як зазначалося, Свято-Духівський собор один з найулюбленіших та відоміших серед віруючих Херсона і області.
Храм був закладений 1804 році, будівництво його завершилося у 1835 році. Північний боковий вівтар освячений на честь священномучеників Херсонеських, а південний √ на честь Святого Архістратига Михаїла. Головний Свято-Духівський престол було освячено 16 серпня 1836 року.
Нині головними святинями собору є шанований в нашому краї список чудотворної ікони Божої Матері Касперівської, перед якою щоп’ятниці архієреєм та духовенством міста торжественно служиться акафіст. Є мощевики з мощами Преподобних Києво-Печерських, Святителя Миколая, й інших угодників Божих, ікони з частинками мощей святих Іоанна Руського й Параскеви, та інші.
Між святами у собору є і буденні проблеми. Останнім часом, особливо два-три роки, відвідувачі храму не могли не помітити страшних тріщин, що вкрили стіни собору. Справа в тому, що перед храмом раніше був ринок. Під ринком, знаходилися підземні ходи, щось на зразок катакомб, які слугували складами для зберігання різного товару. Через підмивання грунту, можливо, й через незадовільний стан міських підземних комунікацій, фундамент став місцями просідати, а стіни — тріскатись. Укріплення фундаменту вимагає великих зусиль, фінансових і матеріальних.
Всі бажаючі можуть приєднатися у будь-який час до благородної справи реставрації Свято-Духовського собору. Розрахунковий рахунок собору 26001910 у Херсонській філії Укрсоцбанку, МФО 32015, код 22738999.
Прес-служба Херсонської єпархії.