Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.05.2007. ХЕРСОН. Храм на Забалці отримав статус Свято-Миколаївського Морського собору

Цього року особливої урочистості події надає те, що храму виповнилося 165 років. Храм один із старовинних в Херсоні, в нього цікава історія, городяни дуже люблять цей храм за його особливий саме херсонський південний колорит і затишність. Херсонці та мешканці прилеглих поселень завжди відвідують це храмове свято, на якому гостей після свята їх пригощають за звичаєм неповторно смачним «забалківським» борщем.
Оскільки цей храм носить ім’я покровителя мореплавців – Святого Миколая, а в Херсоні, що є морськими воротами у гирлі Дніпра, традиційно багато моряків, представники цієї професії завжди вважали цей храм своїм рідним. Коли моряки бачили з палуби високу дзвіницю храму, це було для них своєрідним орієнтиром благополучного прибуття до Херсону.
У цей день Архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн відслужив святкову Літургію в Свято-Миколаївському храмі, де зібралося багато духовенства та мирян. Були і високі гості. Серед них – міський голова Володимир Сальдо. На честь ювілею, враховуючи традиційне сприйняття у народі як морського храму, Свято-Миколаївський храм отримав статус Свято-Миколаївського Морського собору. На честь пам’ятної події настоятель храму протоієрей Василій Пасенко був нагороджений орденом Святого-Князя Володимира. Він багато потрудився для того, щоб колись понівечений безбожною владою храм піднявся із духовного та матеріального занепаду. Владика Іоанн освятив морський прапор, нагородив тих, що добре потрудилися, поздоровив настоятеля, клір, парафіян та гостей і передав у дар та благословіння Свято-Миколаївському морському собору часточку мощей Святителя і Чудотворця Миколая.
Прес-служба Херсонської єпархії