Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.05.2007. КИЇВ. Відбулось засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

В конференц-залі готелю “Київ” під головуваням Української Православої Церкви відбулося засідання ВРЦ і РО. У засіданні взяли участь представники переважної більшості релігійних конфесій України, співробітники секретаріату Президента, народні депутати. За дорученням Блаженнішого Митрополита Володимира засідання провів Керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан. На зібранні були пристутні постійний представник УПЦ голова ВЗЦС професор-протоієрей Миколай Забуга та представник секретаріату ВРЦ і РО архімандрит Гавриїл (Кризина).
Порядок денний засідання влючив обговорення поточної ситуації в сфері державно-конфесійних відносин. Зі сторони органів державної влади О. Саганом і М. Новиченко були зачитані доповіді, у яких державні чиновники відмітили позитивні зрушення у даному напрямку після звільнення діяльності Всеукраїнської Ради Церков від кураторства державного департаменту у справах релігій, що дало змогу їй діяти більш продуктивно і плідно. В діалог з релігійними лідерами включились представники фракції БЮТ О. Боднар, фракції КПУ К. Самойлик і фракції “Наша Україна” Л. Григорович. Народні обранці вкотре торкнулись питань реституції церковного майна, надання Церкві статусу юридичної особи, внесення змін у земельний кодекс, вирішеня проблеми оподаткування, та інших поточних питань. Представники усіх конфесій одноголосно зазначили критичний стан взаємовідносин з представниками різних гілок влади, які майже не прислухаються до нагальних потреб релігійних організацій і, не зважаючи на неодноразові звернення з їхнього боку, не впровадили жодного законопроекту, ініційованого представниками Церкви, а тому сьогодні не можна говорити про конструктивний діалог та задовільнення нагальних потреб конфесій в Україні.
На засідання були приняті звернення ВРЦ і РО до Президента та Прем`єр-Міністра України с приводу зустрічі з нагоди 10-річчя діяльності Ради, а також піжнімалось питання про створення робочої групи з питань реституції колишнього культового майна. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулось з декларацією проти легалізації так званих одностатевих шлюбів (реєстрацій одностатевих партнерств) і засудила законопроект, нещодавно поданий декотрими громадськими організаціями у Верховну Раду. В декларації зазначається що проект про легалізацію одностатевих шлюбів суперечить моральному вченню всіх релігій, присутніх в Україні, і є неприроднім для ментальності нашого народу. З цього приводу ВРЦ і РО надіслала лист підтримки органам державної влади Польщі, які перед Європейською спільнотою нещодавно підняли питання про недопустимість ліберального тлумачення корінних понять людських прав і свобод, що стосуються буття людини.
На завершення засідання представники різних конфесій подякували представникам Української Православної Церкви за плідну роботу Ради в період їхнього головування.