Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.05.2007. ПОЛТАВА. Свято-Георгіївський храм відзначив сторіччя

У день пам’яті святого великомученика й Побідоносця Георгія Високопреосвященніший архієпископ Полтавський і Кременчуцький Филип відправив божественну Літургію у Свято-Георгіївському храмі села Нижні Млини під Полтавою. У цей день храм відзначав своє сторіччя.
Його Високопреосвященству співслужили благочинний Полтавського району протоієрей Олександр Антонюк, настоятель храму протоієрей Анатолій Стегній, клірики Полтави й Полтавського району.
За малим входом владика нагородив палицею протоієрея Анатолія Стегнія — на увагу до старанних трудів во славу Божу, на благо Святої Церкви.
Після богослужіння відбувся багатолюдний хресний хід, після якого архієпископ Филип звернувся до пастви з повчанням і вручив Благословенні грамоти активним парафіянам, благодійникам і благоукрасителям церковним.

Довідка:
Свято-Георгіївська церква дуже древня, але, на жаль, немає точних відомостей щодо часу її заснування. За одними джерелами, перша літургія в Нижніх Млинах була відслужена в 1648 році, однак, як свідчить “Клірова книга Полтавської єпархії на 1902 рік”, храм був зведений в 1784 році. Свято-Георгіївську церкву — дерев’яну, на кам’яному фундаменті, в одному зв’язку із дзвіницею, холодну — побудували з ініціативи Полтавського віце-губернатора поміщика Максима Балясного й Преосвященного Іларіона (в 1776-1785 роках Полтавською єпархією управляв єпископ Іларіон (Кондратковський)). Тому є всі підстави вважати, що храм у Нижніх Млинах був зведений не в середині XVII, а на початку 80-х років XVIII століття.
При церкві була бібліотека, а в приході — земська й церковнопарафіяльна школи (остання мала власний кам’яний будинок, побудований, частково, на кошти вищезгаданих осіб). Станом на 1902 рік до складу приходу входили села Щербані, Тютюнники, Терешки, Зинці й Клюшники, і вона нараховувала 1464 чоловіків й 1480 жінок парафіян.
В 1905-07 роках на місці старої церкви була зведена нова — кам’яна, типового зразка, двохпрестольна, однокупольна, тепла. Основним жертвувателем виступив поміщик Борис Бобровський. Під час революції дзвіниця була зруйнована.
За радянських часів храм використовувався для господарчих потреб, певний час тут був кінотеатр.
На початку 1990-х років, після того як Щербанівська сільська рада передала храм релігійній громаді с. Нижні Млини, силами парафіян у ньому був зроблений ремонт і реконструкція: побілені стіни, відновлений іконостас, установлений купол із хрестом (в 1992 році).
З вересня 1999 року при Святій-Георгіївській церкві діє недільна школа для дорослих і дітей, братерство тверезості імені Святого Георгія.

Прес-служба Полтавської єпархії УПЦ