Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.01.2007. ЖИТОМИР. Начальник управління по зв’язках з громадськістю Житомирської облдержадміністрації розповів про державно-церковні відносини на Житомирщині

Державно-церковні відносини на Житомирщині – такою була тема прес-конференції начальника управління по зв’язках з громадськістю Житомирської облдержадміністрації Миколи Сюравчика, яка відбулася 30 січня в прес-центрі облдержадміністрації, обласної ради для журналістів місцевих засобів масової інформації.
Керівник управління повідомив про головні проблеми, які виникали минулого року у міжконфесійних відносинах, основні напрями суспільно-значимої діяльності релігійних організацій Житомирщини, питання повернення церковної власності тощо.
Станом на 01.01.2007 р. в області зареєстровано 1266 релігійних організацій понад 30 конфесійних напрямів, 22 монастирі, 12 місій, 5 братств, 7 духовних навчальних закладів.
Протягом останніх років темпи розвитку релігійної мережі області стабілізувалися (у 2004 році зареєстровано статути – 45 релігійних громад, у 2005 р – 20, у 2006 р – 26).
Сформувалась мережа католицьких та православних церков. Серед громад: 564 (УПЦ), 178 (УПЦ-КП), 116 (РКЦ), 130 (ЄХБ)), 89 (ХВЄ), 35 (АСД), 27 (харизматичні), 13 (іудеїв).
Головною проблемою державно-церковних відносин залишаються майнові питання релігійних організацій, які поки що не вирішуються позитивно через відсутність коштів для вивільнення культових приміщень
Не зважаючи на це, в області віруючим повернуто понад 320 колишніх культових, адміністративних, житлових та інших споруд, що використовувалися не за призначенням. Проте досі не вирішено питання повернення колишньої церковної власності:
Хрестовоздвиженська церква у м. Житомирі (відділ природи обласного краєзнавчого музею); на приміщення претендують громади УПЦ, УПЦ-КП, УАПЦ;
Дієцезіальна курія РКЦ у м. Житомирі, де розміщений обласний краєзнавчий музей;
Архієрейське подвір’я, де розташований штаб корпусу ЗС України; претендують УПЦ та УПЦ-КП;
Частина колишнього монастиря Кармелітів Босих РКЦ у м. Бердичеві, де розміщена художня та музична школи.
Причиною міжконфесійних конфліктів слугують особистісні неприязні стосунки між керівниками релігійних громад ( наприклад довготривалий конфлікт між настоятелями православних парафій с. Климентіївка і смт Баранівка), претензії релігійних громад на культові споруди (на одну культову споруду претендують декілька громад, наприклад с. Паволоч Попільнянського району, Хресто-Воздвиженська церква м. Житомира, м.Малин).
Для забезпечення міжконфесійного миру і злагоди облдержадміністрація:
проводить роз’яснювальну роботу з керівниками релігійних об’єднань області щодо недопущення міжконфесійних протистоянь;
ініціює зустрічі керівників області з ними з метою роз’яснення чинного законодавства про свободу совісті та релігійні організації;
систематично працівники управління по зв’язках з громадськістю виступають перед слухачами обласного центру підвищення кваліфікації державних службовців щодо вищезгаданих питань;
при виникненні ситуації у державно-церковних відносинах, що потребують юридичних консультацій, до роботи залучаються працівники обласного управління юстиції облдержадміністрації;
при реєстрації статутів релігійних громад керується виключно Законом України „Про свободу совісті та релігійні організації”, який передбачає однакове ставлення до релігійних організацій незалежно від їх конфесійної належності;
організовує виїзні зустрічі (круглі столи) працівників управління по зв’язках з громадськістю і органів місцевого самоврядування з метою роз’яснення релігійної ситуації, чинного законодавства у сфері свободи совісті (наприклад, смт Іршанськ Вол.-Волинського району, міста Малин).
Дискусійним у державно-церковних відносинах залишається питання введення в школі курсу «Християнська етика». Незважаючи на неузгодженість чинного законодавства у цій делікатній сфері, у навчальних закладах області читається цей курс (Бердичівський район).
Релігійні організації Житомирщини проводять масштабну благодійницьку діяльність. За їх сприяння в області функціонують численні реабілітаційні центри для постраждалих від наркоманії, протестантські церкви співпрацюють з медичними закладами, надаючи їм медичне обладнання, ліки, перев’язочний матеріал тощо.
Особливо помітна діяльність релігійних організацій у сфері оздоровлення дітей з малозабезпечених і неблагополучних сімей. За минулий рік за допомогою віруючих багатьох християнських церков в області було оздоровлено понад 4 тис дітей, в тому числі і за кордоном.
Житомирщина містить значний потенціал для розвитку такої специфічної галузі бізнесу як релігійний туризм. На території області знаходяться визначні пам’ятки історії та культури – це Овруцький Св. Василівський храм (окремим фрагментам стін храму нараховується понад 900 років), римо-католицький монастир Кармелітів Босих у м. Бердичеві вважається неперевершеним архітектурним ансамблем на теренах всієї України, Чоповицький православний монастир відомий своїм чудодійним джерелом далеко на межами області, є місцем паломництва віруючих із всієї України.
Прес-служба Житомирської облдержадміністрації