Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.01.2007. КИЇВ. Відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви

Під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.
У процесі роботи розглядалися важливі питання, які стоять перед Українською Православною Церквою і стосуються як внутрішнього устрою УПЦ, так і її взаємодії з суспільством і владою.
Зокрема, було прийняте Звернення Священного Синоду Української Православної Церкви з нагоди 15-річчя історичного Харківського Архієрейського Собору.
Священний Синод також заслухав інформацію Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України про заснування Орденів Української Православної Церкви Святої Праведної Анни, Святої Великомучениці Єкатерини та ювілейної медалі „15-річчя Харківського Собору”. Було прийняте рішення затвердити представлені ескізи Орденів та ювілейної медалі.
Важливою подією у церковному житті стало благословення Синодом проведення реформи духовної освіти в Київській Духовній Академії та Семінарії. Крім того, Ректором Таврійської Духовної Семінарії було призначено митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря.
Синод також затвердив персональний склад Комісії по канонізації святих при Священному Синоді УПЦ, яку очолює архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем.
Не залишилися поза увагою Синоду і кадрові питання. Зокрема, єпископат Української Православної Церкви поповнився трьома новими єпископами.
Єпископом Макіївським, вікарієм Донецької єпархії затверджено клірика Донецької єпархії архімандрита Варнаву (Філатова).
Єпископом Дрогобицьким, вікарієм Львівської єпархії став ігумен Гліб (Диня), насельник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Єпископом Горлівським і Слав’янським затверджено клірика Донецької єпархії архімандрита Митрофана (Нікітіна), при цьому митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона, тимчасово керуючого Горлівською єпархією, було звільнено від управління Горлівською єпархією. У звязку з цим Синод вирішив адміністративно підпорядкувати Свято-Успенську Святогірську Лавру Донецькій єпархії; а єпископа Святогірського Арсенія, вікарія Горлівської єпархії, призначив вікарієм Донецької єпархії.
Поповнилась Церква і новими монастирями. Священний Синод благословив
відкриття Свято-Єлисаветинського чоловічого монастиря в Кіровограді; його намісником затверджено архімандрита Мануїла (Заднепряного).
Відкрито Свято-Николо-Тихвінський жіночий монастир у Києві; настоятелькою затверджено монахиню Татіану (Алтарцеву) з возведенням в сан ігумені.
Також Синод благословив відкриття Свято-Покровського Балтсько-Феодосіївського чоловічого монастиря в м. Балта Одеської області; намісником затверджено архімандрита Віктора (Бикова).
Відкрито жіночий монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в с. Чоповичі Малинського району Житомирської області; настоятелькою затверджено монахиню Єкатерину (Смичок).
На засіданні Синоду було також розглянуто інші питання внутрішнього життя Церкви.