Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.01.2007. КІРОВОГРАД. В обласному центрі відзначили 60-річчя Кіровоградської єпархії

Є щось символічне в тому, що утворення Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви відбулося 60 років тому у світлі Різдвяні дні. І в ці ж дні у Кіровограді урочисто відзначили її ювілей.
14 січня 2007 року у Кіровоградському кафедральному соборі на честь Різдва Пресвятої Богородиці відбулася урочиста Божественна літургія, яку очолив єпископ Кіровоградський І Олександрійський Пантелеімон. На службі були делегації від усіх благочинних округів, усі священнослужителі єпархії та чимало кіровоградських жителів і гостей.
Владика Пантелеімон сердечне поздоровив усіх присутніх зі славним ювілеєм і, за благословенням Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, вручив групі священнослужителів та світських осіб церковні ордени і Митрополичі грамоти, а також архієрейські грамоти.
Цього ж дня у приміщенні обласної філармонії відбулися урочистості з нагоди святкування 60-річчя Кіровоградської єпархії. Після того, як зведений церковний хор під керівництвом В. Крамара виконав «Отче наш» на святково оформлену сцену вийшов керуючий єпархією владика Пантелеімон. Він від щирого серця привітав високодостойне зібрання з ювілеєм єпархії, Різдвом Христовим та Новоліттям, побажав щедрої благодаті від Бога, міцного здоров’я, добра і невичерпної енергії та передав кіровоградцям своє благословення.
Владика Пантелеімон зачитав вітальні адреси від Патріарха Московського і всієї Русі Алексія і Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви.
У вітальній адресі Блаженнійшого Володимира, зокрема, говориться:
«Ваше Преосвященство! Сердечно вітаю Вас, священнослужителів та всіх віруючих з ювілеєм — 60-літтяІи Кіровоградської єпархії!
Церква Христова, яку, по вислову Пастиреначальника Господа Ісуса Христа «…сили Ддові не переможуть» (Мф. 16.18), покликана в конкретну історичну епоху преображати суспільне життя та приводити людину до спасіння. За шістдесят років існування Кіровоградська єпархія пережила зі своєю паствою і часи гноблення і роки змій відношення до Церкви, Тут потрудились віддані своєму служінню ієрархи, священики, які все своє життя присвятили Богу і людям. За останні роки в єпархії активно відроджується місіонерська діяльність, соціальне служіння та інші сфери церковного життя, що має, безумовно, позитивні наслідки. Милістю Божою будуються та освячуються нові храми, діють недільні школи, проповідується слово Боже.
В ці дні закликаю всіх Вас піднести подячні молитви Богу, прикласти кожному своїх зусиль, щоби Ювілей став величним та славним, щоби його значення належним чином вплинуло на життя наших сучасників та стало стимулом для подальших трудів на благо Святої Церкви. Прикликаю на всіх Боже благословення».
Кожного разу, коли підводиться хронологічна риска визначеного періоду життя, з особливою гостротою відчувається невблаганний і владний час. Кожен, усвідомлюючи дію над собою Божого Промислу, згадує прожиті роки, потребує місії Божої, дякує Господу і покладає на нього надію. Кіровоградська єпархія має славну і непросту історію. Слово про її історичний шлях, становлення і розвиток виголосив секретар єпархії протоієрей Петро Сидора.
З теплими привітаннями на урочистостях виступили голова обласної державної адміністрації В. Черниш, голова обласної ради М.Сухомлин, Генеральний консул Консульства Російської Федерації в Одесі О.Грачов, народний депутат України С. Цапюк, перший заступник Кіровоградського міського голови А. Перевозник, начальник управління Міністерства внутрішніх справ В. Гончар, начальник управління служби безпеки України в Кіровоградській області В. Кобильчак, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Н. Овчаренко. голова правління громадської організації «Православна просвіта» Є. Бахмач, міський військовий комісар, полковник М. Тищенко, голова Апеляційного суду Кіровоградської області В. Телеганенко та начальник обласного управління юстиції П. Михалкович.
Народний депутат України С. Цапюк зачитав вітання від Прем’єр-міністра України Віктора Януковича і вручив єпископу Кіровоградському і Олександрійському Пантелеімону Почесну Грамоту Кабінету Міністрів України.
Керівники області та міста вручили нагороди облдержадміністрації, обласної ради та міської ради владиці Пантелеімону, а також ряду священнослужителів і світських осіб за їхній особистий вклад у розвиток духовності та у зв’язку з 60-річчям утворення Кіровоградської єпархії.
Найвищою нагородою області — Почесною грамотою облдержадміністрації і обласної ради відзначено Кіровоградське єпархіальне управління.
У свою чергу владика Пантелеімон вручив церковні ордени і грамоти високим посадовцям області, священнослужителям та хористам на відзнаку їхніх заслуг перед Церквою,
Учасників урочистостей також вітали народна артистка України Антоніна Червінська, заслужений артист України Сергій Дьомін та володар нагород міжнародних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів камерний хор «Київ». З нагоди ювілею Кіровоградське єпархіальне управління влаштувало прийом, на якому до його учасників звернувся владика Пантелеімон.
Прес-служба Кіровоградської єпархії