Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.01.2007. ЛУЦЬК. Підписано угоду про співпрацю між Волинською єпархією та управлінням державного департаменту з питань виконання покарань у Волинській області

Предметом цієї угоди є забезпечення взаємодії сторін щодо реалізації конституційного права осіб, що перебувають в місцях позбавлення волі, на задоволення їхніх релігійних потреб.
Згідно договору Волинська єпархія призначає священнослужителів для роботи із засудженими, забезпечує проведення богослужінь та здійснення релігійних обрядів, вживає заходів щодо більшення кількості духовної літератури в бібліотеках установ виконання покарань, організовує службу «Православна пошта» для духовної підтримки засуджених та їхнього духовного просвітництва шляхом листування, сприяє будівництву в установах виконання покарань Волинської області храмів-капличок.
У свою чергу управління Держдепартаменту з питань виконання покарань створює та забезпечує умови і можливість відвідання священнослужителями Української Православної Церкви органів і установ кримінально-виконавчої системи області для звершення богослужень, Таїнств та треб, проведення індивідуальних духовно-просвітницьких співбесід із засудженими.
Від Волинської єпархії УПЦ угоду підписав її керуючий митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, від управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Волинській області – начальник управління генерал-майор міліції Володимир Макогонюк.
Церемонія підписання документу відбулася в приміщенні Волинської Духовної Семінарії в присутності начальників усіх виправних установ Волинської області, священнослужителів Волинської та Володимир-Волинської єпархій УПЦ відповідальних за роботу із засудженими та журналістів.
«Дуже важко спілкуватися із людьми, які перебувають у в’язниці. Вони дивляться в наші очі, шукаючи розуміння і підтримки. Дуже радісно, коли після бесіди і сповіді людина міняється і налаштовється повністю змінити своє життя, щоб більше не повертатися до місць позбавлення волі. Проте трапляється і так, що людина знаходиться в глибокому відчаю, і священику дуже важко знайти потрібні слова, щоб підтримати її, щоб відновити її надію. Тому на духовника, покладається величезний тягар і відповідальність за душу ув’язненого. Підписання цієї угоди відкриває нам більш широкі можливості для праці серед засуджених, для того щоб сприяти їхньому виправленню, проповіді Слова Божого і поверненню до гідного законослухняного життя.» — зазначив митрополит Луцький і Волинський Ніфонт.
Своїми думками також поділився заступник з виховної роботи начальника відділу з питань виконання покарань у Волинській області майор Андрій Скіць: «Сьогодні ми присутні на знаковій події. Адже ідеали Православ’я пронизані милосердям та любов’ю до ближнього і той факт, що священики приходять до ув’язнених сприяє моральному відродженню злочинців. Підписання цієї угоди є черговим кроком у нашій співпраці і це міцний фундамет для подальших здобутків. Священиків чекають у місцях позбавлення волі, до них ідуть зі своїми проблемами, їм розповідають свій біль, адже перебування у в’язниці, ізолювання від суспільства — це дуже важкий моральний хрест, який несуть ці особи. Саме допомога, сповідь і добре слово, яке несуть священики Української Православної Церкви — це є дійсно добро, яке необхідне ув’язненим. Вірю, що наша спільна співпраця принесе свої добрі плоди.»
Співпраця Волинської єпархії УПЦ з департаментом виконання покарань триває вже кілька років. Результатом цієї співпраці стали облаштовані силами самих ув’язнених молитовні кімнати в Луцькому СІЗО №2 та Маневицькій виправній колонії. Також слід зазначити, що на території Цуманської виправної колонії будується церква на честь свт. Миколая Чудотворця. Кожного посту тут звершуються богослуження, під час яких бажаючі сповідаються та причащаються Святих Христових Таїн. Духівником єпархії у місцях позбавлення волі призначено настоятеля Свято-Покровської церкви м. Луцька прот. Георгія Шевчука.
Прес-служба Волинської єпархії