Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения предстоятеля за октябрь-ноябрь

ОФИЦИАЛЬНАЯ ХРОНИКА

12.10.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь преподобних отців Києво-Печерських
11 жовтня у Березанській виправній колонії №95 відбулося освячення храму на честь преподобних отців Києво-Печерських. Чин освячення звершив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у співслужінні архієпископа Львівського і Галицького Августина.
З нагоди цієї події у пенітенціарний заклад прибули голова Державного департаменту з питань виконання покарань Василь Кощинець, заступник голови департаменту Наталія Калашник, мер міста Березань Олексій Пікало.

15.10.2006. КИЇВ. На свято Покрови Божої Матері Блаженніший Митрополит Володимир звершив богослужіння у київських храмах
13 жовтня, напередодні свята Покрови Божої Матері, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир очолив вечірнє богослужіння в Свято-Покровському жіночому монастирі. Йому співслужили керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан та намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел.
14 жовтня святкову Божественну літургію владики відслужили у співслужінні секретаря Київської Митрополії протоієрея Віталія Косовського, ректора КДАіС протоієрея Миколая Забуги та священнослужителів у Свято-Покровському храмі, що на вулиці Мостицькій.
Звертаючись до вірних УПЦ, Блаженніший Митрополит Володимир сказав: «Я поздоровляю всіх з престольним святом, і нехай покров Божої Матері перебуває завжди з вами. Також сердечно хочу привітати настоятеля протоієрея Бориса Удовенка з його ювілеєм – 70-літтям від дня народження”. Блаженніший Владика подарував йому ікону Божої Матері “Касперівську”. Настоятель храму протоієрей Борис Удовенко подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру за те, що він приїхав розділити радість свята Покрови Божої Матері – престольного свята храму.

16.10.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир заклав капсулу в фундамент нового храму на честь святого пророка Іоанна Хрестителя
На свято Покрови Божої Матері Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Володимир звершив закладку капсули під будівництво нового храму на честь зачаття святого пророка Іоанна Хрестителя (Святошинське благочиння). На закладці були присутні благочинний Святошинського району протоієрей Віталій Косовський, настоятель храму протоієрей Адам Кучмій, священнослужителі округу. “Шановні отці, брати і сестри!” – звернувся до прихожан Блаженніший Митрополит Володимир. – Тільки що на спільній молитві ми просили у Бога благословення для цього місця, щоб тут було збудовано дім Божий на честь великого Пророка і Хрестителя Господнього Іоанна. Ми віримо, що таке благословення, з ласки Божої, спочило і спочиватиме на цьому місці. Ми молились, щоб Господь простив нам наші гріхи, дав нам сили душевні і тілесні, щоб ми творили Його Заповіді і спасались таким чином, бо прагнення людини – це пізнання, наближення і єднання з Богом. Але це неможливо без храму Божого, який є установою Божественною, на радість і на спасіння нам даною. Через храм Божий ми отримуємо благодать Господню для свого життя. Нехай святий Іоанн Хреститель допомагає вам воздвигнути цей храм, щоб в ньому лунала молитва до небес і горіли лампади і свічі як символ горіння нашого серця перед Богом Всемогутнім. Я поздоровляю вас з цією святою миттю і бажаю, щоб Господь допоміг вам збудувати цей храм на радість, користь і спасіння людей”.

16.10.2006. КИЕВ. Предстоятель УПЦ возглавил воскресную Литургию в Свято-Успенском соборе Киево-Печерской Лавры
15 октября Предстоятель УПЦ Блаженнеший Владимир, Митрополит Киевский и всей Украины, возглавил Божественную литургию в Свято-Успенском соборе. Ему сослужили митрополит Никозский и Цхинвальский Исаия (Грузия), управляющий делами Украинской Православной Церкви архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан, наместник Киево-Печерской Лавры архиепископ Вышгородский Павел, ректор КДАиС протоиерей Николай Забуга, духовенство святой обители. Перед богослужением Блаженнейший Митрополит Владимир освятил антиминсы. А во время Божественной литургии совершил рукоположение диакона Петра Чуйко во пресвитеры.

16.10.2006. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир вручил слепым детям уникальные иконы
15 октября в Свято-Успенском соборе Киево-Печерской Лавры состоялся благотворительный вечер «Поможем детям увидеть Бога кончиками пальцев». Он был приурочен к Международному дню слепых.
В начале благотворительной акции выступил один из организаторов вечера насельник Свято-Успенской Лавры архимандрит Варсонофий.
Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир вручил слепым детям из общественной организации «Мир через касание» подарки – иконы, уникальный рельеф которых дает возможность людям, лишенным зрения, ощутить таинственный и глубокий мир православной иконы. Кроме того, самой организации оказана финансовая помощь. Иконы изготовлены в Санкт-Петербурге. Специалистам удалось разгадать секреты рельефной резьбы, техника которой была известна в древности, но затем утеряна. Иконы были подарены Украинской Православной Церкви.
Продолжением праздничного благотворительного вечера стал концерт молодежного хора Киево-Печерской Лавры под управлением Елены Соловей.

23.10.2006. КИЇВ. Блаженіший Митрополит Володимир очолив Божественну літургію в Успенському соборі
22 жовтня Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, очолив Божественну літургію в Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Йому співслужили керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Переяслав-Хмельницьким Митрофан та братія Києво-Печерського монастиря. Під час богослужіння були звершені дві хіротонії: диякона Олександра Середюка рукоположено в сан ієрея, а Олександра Чурочкина – в сан диякона.

24.10.2006. КИЕВ. Блаженніший Митрополит Володимир відвідав урок християнської етики у столичній школі
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир, мер Києва Леонід Черновецький, начальник Головного управління освіти і науки Лілія Гриневич і заступник голови КМДА Віталій Журавський відвідали урок християнської етики у столичній школі № 129. Діти, які зустрічали поважних гостей, вручили Блаженнішому Митрополиту Володимиру та Леоніду Черновецькому почесні відзнаки “Соняшник” – їх носять тільки учні цієї школи.
У свою чергу, Блаженніший Митрополит Володимир на молитовну згадку подарував школі № 129 ікону Божої Матері.
Звертаючись до першокласників, Блаженніший Владика сказав: “Дорогі діти, ми раді вас вітати і бачити за цими партами. Вчіться добре, бо ви майбутнє нашої держави і Церкви. Будьте щасливі, будьте вродливі і радійте від того, що живете і бачите красу оточуючого нас світу. За вірою християн, всю цю красу і нас самих створив Господь Бог, який не залишає дитину впродовж всього її життя. Ми віримо, що з дня в день, з часу в час ви будете дізнаватись більше про Бога, про абсолютне добро і любов, які повинні панувати між усіма людьми. Тож будьте гідними довіри ваших батьків та викладачів”.
У школі гостям розповіли про викладання християнської етики та про те, що дітям сподобались підручники з християнської етики “Дорога Добра” і що батьки підтримали предмет “християнська етика в українській культурі”, який пробуджує тільки світле і добре в серцях дітей.
На невеличкій прес-конференції, організованій після огляду школи, мер Києва Леонід Черновецький сказав: «Мы все знаем, что Украина – Православная страна. На уроках, не затрагивая интересы других религий, мы рассказываем о добре и зле, и это только начало. Будут рождаться новые идеи, и Церковь должна принимать в них участие, рассказывая о нашей православной истории. Ни в одной школе предмет не введен насильно. Мы консультировались с Церковью, которая поддержала нашу позицию. Все родители дали согласие. Ведь известно, что православие и украинская культура – вещи неразделимые. Христианская этика – это хороший предмет, который должен вводиться и в других городах Украины. Предмет «христианская этика в украинской культуре» ведут люди без сана, но Церковь будет проводить семинары и углублять их знания, которыми владеет только она».

27.10.2006. КОНОТОП. Блаженніший Митрополит Володимир здійснив архіпастирський візит до ставропігійного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, з 25 по 26 жовтня з архіпастирським візитом перебував у Конотопській і Чернігівській єпархіях.
25 жовтня по дорозі до ставропігійного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині, що знаходиться біля міста Глухова Сумської області, Блаженніший Митрополит Володимир відвідав історико-культурний заповідник “Гетьманська столиця” у смт Батурин Бахмацького району. Батурин – пам’ятка козацької доби. На території Державного історико-культурного заповідника „Гетьманська столиця” нині нараховується 42 об’єкти культурної спадщини.
У цей же день за вечірнім богослужінням Блаженніший Митрополит Володимир молився в Глинській пустині, в храмі на честь Іверської ікони Божої Матері, що був побудований в 1999 році.
26 жовтня, в день пам’яті Іверської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Володимир очолив Божественну літургію в храмі на честь святого чудотворця Миколая в Глинській пустині. Його Блаженству співслужили єпископ Конотопський і Глухівський Інокентій, намісник святої обителі Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині єпископ Васильківський Лука, братія монастиря. На молитовну згадку про свій візит Митрополит Володимир подарував для монастиря ікону всіх преподобних Києво-Печерських та побажав, щоб покров Цариці Небесної перебував над святою обителлю та над всіма нами.
Після богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир у приміщенні Глухівського міського краєзнавчого музею відкрив хоровий фестиваль “Глинські дзвони”. Звертаючись до його учасників, Блаженніший Владика сказав: “Шановні учасники цього першого фестивалю! Я радий вітати ваше добре починання і хочу побажати, щоб воно знайшло своє продовження. Вслуховуючись в будь-які піснеспіви нашого народу, можна пізнавати його долю. Крім того, можна відповісти на питання, яке цікавить багатьох: чому в Православній Церкві хорові співи не супроводжуються грою на музичних інструментах під час богослужіння, хоча, дійсно, у Старому Завіті сказано, що такі інструменти використовувались? Вслуховуючись у церковні і духовні піснеспіви таких наших великих композиторів, як Березовський і Бортнянський, можна відповісти, що слов’янська душа не потребує ніякого акомпанементу, бо співає своїм серцем і душею – серцем і душею славить Бога. Всі композитори-співвітчизники залишили народу багату спадщину, на якій ми виховуємось. Їхні піснеспіви вносять у нашу душу звуки небесні, які допомагають нам знайти шлях до серця, а через нього і до Бога. Я закликаю Боже благословення на благу справу, щиро вас вітаю і бажаю, щоб такі зустрічі продовжувались і надалі, щоб ми більше розуміли, яку спадщину ми маємо. Бажаю, щоб ми дорожили цією спадщиною як люди, як творіння Боже, про яке ніколи не забуває Господь і яке повинно завжди виправдовувати своє високе покликання”.
Цього ж дня Предстоятель Православної Церкви завітав до Спасо-Преображенського чоловічого монастиря, що в місті Новгород-Сіверський Чернігівської єпархії. Блаженніший Владика поклонився святиням монастиря. На молитовну згадку про візит Предстоятель УПЦ подарував наміснику святої обителі ігумену Володимиру ікону преподобних Києво-Печерських. “Їдучи неподалік, ми не могли не завітати в цю обитель, адже вона мені близька. Я її освячував після капітального ремонту, потім був тут на зустрічі трьох президентів: Росії, України і Білорусії. Віруючим християнам Новгород-Сіверська я бажаю, щоб звеличувались і збільшувались у нашому житті три головні чесноти: віра, надія, любов, а терпіння в нашого народу вистачає, і я думаю, що це допоможе людям стати кращими і добрішими”.
Повертаючись до Києва, Предстоятель УПЦ з неофіційним візитом завітав до Чернігова в Свято-Троїцький кафедральний собор, де вклонився молитвеникам зелі Чернігівської: святителю Феодосію та преподобному Лаврентію, а також вшанував пам’ять митрополита Чернігівського і Ніжинського Антонія.

30.10.2006. ЛУГАНСК. Блаженнейший Митрополит Владимир совершил архипастырский визит в Луганскую епархию
28 октября Блаженнейший Митрополит Владимир прибыл в Луганск. Предстоятеля УПЦ торжественно встретили митрополит Луганский и Старобельский Иоанникий, председатель Луганской областной государственной администрации Александр Антипов, председатель Луганского областного совета Валерий Голенко, другие представители местной власти. Свой визит Блаженнейший Митрополит Владимир начал с посещения Луганской областной государственной администрации и Луганского областного совета, где провел деловую встречу с руководством области, с прессой. Во время встречи основное внимание Блаженнейший Митрополит Владимир уделил проблемам внутрицерковной жизни: «Действительно, большое горе для Украины и Православия представляет нынешний раскол. Мы неоднократно заявляли и заявляем, что готовы встречаться, беседовать, дискутировать, добиваться четких решений, чтобы уврачевать раскол. Мы возобновили диалог с Украинской Автокефальной Православной Церковью (УАПЦ). Мы готовы совершить такие же шаги по отношению к так называемому Киевскому патриархату. Но наше условие как было, так и остается: не может вести переговоры и участвовать в них человек, который предан строжайшему церковному суду. Однако мы надеемся, что рано или поздно Церковь на Украине будет единой».
Председатель Луганской областной государственной администрации Александр Антипов отметил, что раскол в украинском Православии может стать камнем преткновения на пути развития государства, поэтому этот вопрос необходимо решать. «Но мы понимаем, что преодоление раскола относится исключительно к компетенции Церкви и не может разрешаться вразрез с церковными канонами», – сказал А. Антипов. Глава облгосадминистрации заверил, что в отношениях между облгосадминистрацией и Луганским епархиальным управлением и в дальнейшем основополагающими будут принципы совместной работы по духовному возрождению общества.
В завершение встречи губернатор преподнес Блаженнейшему Митрополиту Владимиру икону Божией Матери. Его Блаженство, в свою очередь, подарил губернатору икону Богоматери и православные календари. В тот же день Блаженнейший Митрополит Владимир в сослужении митрополита Луганского и Старобельского Иоанникия и духовенства епархии освятил луганский Свято-Владимирский кафедральный собор и вместе с первыми лицами области совершил чин закладки капсулы под строительство Луганского духовного училища, которое располагается неподалеку от собора. Блаженнейший Владыка обратился к пастве и прихожанам с такими словами: «Я знаю, что трудолюбивый народ Луганщины всегда близок сердцем к Богу и нуждам ближнего. Пусть Господь всех укрепит и ниспошлет на нас Свое небесное благословение, чтобы мы достойно и праведно совершали свою земную жизнь и наследовали Царствие Божие».
Из Луганска Блаженнейший Владыка отправился в Северодонецк, где посетил заседание местного совета директоров, которое ежегодно проходит в октябре во Дворце культуры химиков, и говорил с ними о Законе Божием. Блаженнейший Митрополит Владимир благословил церковными наградами людей, которые помогают Православию в этом городе.
29 октября Предстоятель УПЦ возглавил Божественную литургию в северодонецком Свято-Христорождественском соборе. Его Блаженству сослужил митрополит Луганский и Старобельский Иоанникий со священнослужителями храма.
Митрополит Иоанникий сердечно поблагодарил Блаженнейшего Владимира, Митрополита Киевского и всея Украины, за архипастырский визит в Луганскую епархию и попросил его молитв. Дети Северодонецка подарили Его Блаженству икону святителя и чудотворца Николая, сделанную своими руками.

31.10.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир взяв участь у поминальній акції “Молитва за Перемогу”
Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, разом з духовенством взяв участь у поминальній акції «Молитва за Перемогу», що пройшла в Меморіальному комплексі “Національний музей Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”. Акція була присвячена трьом трагічним датам – 65-річчю початку Великої Вітчизняної війни, оборони Києва та страшних подій у Бабиному Яру.
Блаженніший Митрополит Володимир разом з ветеранами Великої Вітчизняної війни поклав квіти до пам’ятника Герою-визволителю, що в меморіальному комплексі.
Затим служилось молитовне поминання загиблих.
У рамках акції проходила також презентація книги „Церковь в Великой Отечественной войне” ігумені Серафими (Шевчик), настоятельки одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря. Між переглядом воєнних хронік та виступами хору Київських духовних академії і семінарії ветерани війни згадували події воєнних років. Ігуменя Серафима розповіла про роль Церкви у наближенні Перемоги.
Після презентації Блаженніший Митрополит Володимир вручив нагороди ігумені Серафимі і тим, завдяки кому вийшла книга. Видатного літератора та громадського діяча, академіка, лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка Бориса Олійника Предстоятель УПЦ нагородив орденом Нестора Літописця I ступеня.
Далі Блаженнішому Владиці та шановним гостям показали експонати музею Меморіального комплексу “Національного музею Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”.
На поминальній акції були присутні ветерани війни, священнослужителі, вихованці Київських духовних шкіл, представники Збройних сил України, студентська та учнівська молодь столиці. Серед присутніх були
В. Гончар – вдова Героя України О. Гончара, академіка, видатного письменника, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка, учасника оборони Києва; генеральний директор Меморіального комплексу генерал-лейтенант О. Артемов; професор, доктор історичних наук О. Лисенко – зав. відділом історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України; відомий києвознавець Д. Малаков – заступник директора з наукової частини Музею історії міста Києва; відомий співак Ян Табачник.

03.11.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова
3 листопада Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, освятив храм на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова в селі Пісківка Бородянського району Київської області. Його Блаженству співслужили благочинний Бородянського округу протоієрей Віктор Талько та духовенство округу.
Блаженніший Митрополит Володимир привітав присутніх з радісною подією і закликав жити в мирі з Богом і самим собою, берегти віру православну і далі розбудовувати й облаштовувати храм. Після проповіді Блаженніший Владика нагородив меценатів, які найбільше допомогли в будівництві храму. Крім того, Блаженніший Митрополит Володимир відвідав храм на честь преподобного Серафима Саровського у селищі Тетерів, яке знаходиться поряд з Пісківкою.

03.11.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці
Предстоятель УПЦ Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, освятив храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці, що збудований в селі Глібівка Вишгородського благочиння. Його Блаженству співслужив благочинний протоієрей Димитрій Денисенко разом зі священнослужителями округу.
Звертаючись до пастви, Блаженніший Владика сказав: “На пам’ять про нашу спільну молитву в цьому храмі я хочу залишити ікону “Собор преподобних Києво-Печерських”. Нехай вони моляться, щоб Господь милував вас їхніми молитвами. Храм Божий, за словами святих отців, – це Небо на землі. Ми покликані до храму Божого заради нашого спасіння. Яка це велич, благодать і велика радість, що з нами невидимо служать небесні сили. Так, як на Небі, оточивши Престол Божий, моляться ангели, так вони моляться в кожному храмі: великому і маленькому, багатому і бідному. Там, де звершується богослужіння, де прикликається ім’я Господнє, там Він невидимо предстоїть зі своїми ангелами і архангелами. Про це свідчать історія і досвід нашої релігії, святі угодники Божі, такі як преподобні Серафим Саровський, Сергій Радонезький та багато інших. Братія монастиря багато разів бачила, як ангели допомагали служити Божественну літургію преподобному Сергію Радонезькому. Преподобний Серафим Саровський під час Літургії бачив Бога, що сходив на небо і благословляв народ, який перебував в Церкві. Преподобні Антоній і Феодосій Києво-Печерські неодноразово під час богослужіння спілкувалися з Пречистою Божою Матір’ю і святими ангелами. І таких прикладів безліч. Як Господь заповів ангелам охороняти й молитися з нами, людьми, так воно є і буде до кінця віку цього.
Отже, храм має велике значення для життя кожного християнина. Тут ми збираємось для молитви, спілкуємось з Богом. А молитва – це дар Божий, даний нам для того, щоб ми спілкувались з Ним і розуміли Волю Його, щоб ми менше грішили, а согрішивши, каялись. Така велика благодать дається храму Божому. Звісно, не всі це розуміють і відчувають. Я зичу, щоб ті, хто переступить поріг цього святого храму, отримали благодать Святого Духа, яка б спасала нас, прощала вільні і невільні гріхи та давала можливість пізнавати Бога і досягати єдності з ним. Хай молитви, які ви підноситимете до Неба, будуть угодні Богові і Господь буде посилати всім благодать і небесне благословення. Благодать Господа нашого Іісуса Христа, любов Бога Отця і Причастя Святого Духа хай будуть з усіма вами”.

05.11.2006. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир встретил праздник Казанской иконы Божьей Матери в Свято-Вознесенском (Флоровском) монастыре
4 ноября, в день памяти иконы Божией Матери «Казанская», Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, с архипастырским визитом посетил Флоровский женский монастырь, где возглавил Божественную литургию. Тут находится особо чтимая Казанская икона Божьей Матери. Обращаясь к пастве и прихожанам святой обители, Блаженнейший Владыка поздравил всех со святым днем в честь памяти иконы Пресвятой Богородицы Казанской и пожелал, чтобы покров Царицы Небесной всегда пребывал с ними.

05.10.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив дзвони Казанського храму
4 листопада Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, звершив молебень та чин освячення дзвонів Казанського храму у передмісті столиці – Софіївській Борщагівці. Звертаючись до пастви з повчальним словом, Блаженніший Владика сказав, зокрема: “У Православній Церкві не використовують музичні інструменти, щоб серце і чиста душа були інструментами, які славлять Бога. А ось до дзвонів у нашій Церкві склалося особливе благочестиве ставлення. Сьогодні ми освятили дзвони, щоб вони благовіствували славу Божу, будили людські серця до молитви, до пам’яті про Бога. Нехай вони будять совість у людей і кличуть до храму Божого, до покаяння”.
Блаженніший Владика нагородив церковними орденами і грамотами тих, хто доклав зусилля, щоб для Казанського храму були відлиті дзвони.

06.11.2006. КИЕВ. Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Владимир возглавил Божественную литургию в Свято-Успенском соборе
5 ноября Блаженнейший Митрополит Владимир возглавил Божественную литургию в Свято-Успенском соборе Киево-Печерской Лавры. Его Блаженству сослужили управляющий делами Украинской Православной Церкви архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан и братия монастыря. Во время богослужения были совершены две хиротонии: священническая и диаконская.

06.11.2006. КИЇВ. Відбулася робоча зустріч Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира з народним депутатом України Володимиром Стретовичем
Блаженніший Митрополит Володимир мав робочу зустріч з народним депутатом України Володимиром Стретовичем – лідером партії „Християнсько-демократичний союз”. Предстоятель УПЦ і лідер партії обговорювали питання взаємодії Церкви та держави.

08.11.2006. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир освятил храм в честь преподобномученицы Параскевы
В день памяти великомученика Димитрия Солунского Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир посетил Свято-Благовещенский мужской монастырь в пгт Бортничи, где освятил храм в честь преподобномученицы Параскевы, целительницы очес. Его Блаженству сослужили настоятель святой обители архимандрит Варлаам (Гергель) и священнослужители Киевской епархии. Блаженнейший Владыка также посетил место строительства Свято-Благовещенского собора.
Он поздравил паству и прихожан монастыря со строительством нового храма и освящением церкви в честь преподобномученицы Параскевы. «В каждом храме живет Божья благодать. Так сотворил Господь и так основал Святую Церковь, чтобы после Пятидесятницы в Церкви почивала благодать Святого Духа, которая осеняет, освещает и наставляет нас на путь истины и вечной правды. Не случайно в церковных песнопениях встречаем слова о том, что мы стоим в земном храме, но мним, что стоим в Небесном. В храме мы вместе с двенадцатью апостолами приступаем к Чаше Христовой, вместе с Божьей Матерью и возлюбленным учеником Господним Иоанном Богословом предстоим пред Распятьем Христовым, переживаем, как Иосиф с Никодимом сняли Пречистое Тело Христа и приготовили Его к погребению, вместе с женами-мироносицами спешим идти навстречу Воскресения Христова, давшего нам новую жизнь и благодать. Пусть и ныне в этой обители звучит молитва струн сердечных и душевных, которая будет славить Бога в Троице единосущной и нераздельной».
В память о событии Блаженнейший Митрополит Владимир подарил братии монастыря икону Божьей Матери и наградил меценатов церковными орденами и грамотами. Орденом святого равноапостольного великого князя Владимира II степени награжден глава налоговой администрации г. Киева Игорь Пархоменко. Орденом преподобного Нестора Летописца II степени награждены депутат Дарницкого райсовета г. Киева Николай Кирилюк, депутат Одесского горсовета Вишневская Ирина и директор ЗАТ «Днепровский» Валентин Нешта.
Затем Предстоятель УПЦ вместе с верующими крестным ходом прошел к тому месту, где планируется строительство главного храма обители – Свято-Благовещенского собора. Здесь был отслужен молебен и возлит святой елей на место, где будет строиться собор. Строительство комплекса началось в июне этого года, а завершить планируется к 2010 году. Монастырский комплекс включает в себя собор, братский корпус с церковью преподобной Пелагии Тиносской, трапезную, паломническую гостиницу, библиотеку, воскресную школу, зал собраний, лечебные кабинеты, где врачами будут священнослужители, богадельню, игуменские помещения.

09.11.2006. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир возглавил торжества, посвященные празднованию памяти преподобного Нестора Летописца
За Божественной литургией в Трапезном храме Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры Предстоятелю Украинской Православной Церкви сослужили управляющий делами УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан, наместник Киево-Печерской Лавры архиепископ Вышгородский Павел, епископ Васильковский Лука, духовенство Киевских духовных школ. Преподобный Нестор Летописец является небесным покровителем православного студенчества, и в КДАиС день памяти святого является престольным праздником. Блаженнейший Митрополит поздравил ректора, преподавательскую корпорацию и студентов Киевских духовных школ с праздником и пожелал Божьего благословения в трудах на благо Матери Церкви.

13.11.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив чин освячення храму на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова
12 листопада Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, освятив храм на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, який збудували в місті Бровари Київської області. “З ласки Божої ми сьогодні були учасниками святої події. Іоанн Богослов – теплий молитвеник перед своїм Учителем, і ми віримо, що він присутній серед нас і буде завжди молитись Господу за нас”.
На молитовну згадку про освячення храму Блаженніший Митрополит Володимир подарував парафії ікону Всіх преподобних Києво-Печерських і відзначив церковними нагородами тих, хто зводив храм.

13.11.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир удостоєний ордена “За людяність і милосердя”
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир отримав нагороду від міжнародного благодійного фонду святої Марії – орден “За людяність і милосердя” за доброчинну діяльність та вагомий внесок у відродження духовності та моральних цінностей.
Цей фонд був заснований 13 років тому у храмі на честь священномученика Макарія, митрополита Київського. 24 травня 1994 року була організована перша благодійна акція фонду за участю Предстоятеля УПЦ – “Свято материнства і дитинства”, яка пройшла в кінотеатрі “Київська Русь”. “Наш благодійний фонд займається культурно-мистецькими, духовними акціями, а також підтримує обдарованих дітей, опікуєтеся інвалідами, самотніми людьми похилого віку, школами-інтернатами та дитячими притулками”, – розповіла президент фонду святої Марії Галина Матіко-Бубнова. – Крім того, фонд святої Марії щороку організовує поїздки “Пізнаймо свій рідний край” і “Моя дорога до храму”. У рамках цих проектів ми подорожуємо святими місцями України. Цього року ми побували в Свято-Успенській Почаївській Лаврі, Новгород-Сіверському, на Полтавщині та Львівщині. Таким чином ми даємо можливість людям долучитися до духовних скарбів нашої Батьківщини”.

13.11.2006. ЖИТОМИР. Блаженніший Митрополит Володимир здійснив архіпастирський візит до Свято-Георгіївського Городницького ставропігійного монастир
9-10 листопада Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, з архіпастирським візитом відвідав ставропігійний Свято-Георгіївський Городоцький монастир, що в селі Городниця.
10 листопада Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні намісника архімандрита Олександра (Нестерчука) та духовенства обителі звершив Божественну літургію в Свято-Георгіївському соборі монастиря. Після Літургії служився подячний молебень. По завершенні богослужбових відправ Блаженніший Митрополит Володимир привітав намісника монастиря архімандрита Олександра з днем народження. “Я вітаю отця Олександра з днем народження і зичу йому довгих благословенних років на славу Божу, на славу Святої Церкви та обителі. Хай Господь буде Вам помічником і заступником”, – сказав Блаженніший Владика. Також Його Блаженство поздоровив благодійника монастиря Івана Терещука з 60-річчям і удостоїв його високої церковної нагороди – ордена Нестора Літописця III ступеня.

14.11.2006. ЧЕРНИГОВ. Блаженнейший Митрополит Владимир освятил храм в честь Всех святых, в земле Черниговской просиявших
В день памяти святых бессребреников и чудотворцев Космы и Дамиана Асийских, Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, совершил архипастырский визит в Чернигов. Здесь Блаженнейший Митрополит Владимир освятил храм в честь Всех святых Черниговских и отслужил в нем Божественную литургию. Его Блаженству сослужили епископ Конотопский и Глуховский Иннокентий, епископ Черниговский и Нежинский Амвросий, епископ Васильковский Лука, священнослужители епархии.
На молитвенную память об освящении храма Блаженнейший Владыка подарил приходу икону всех преподобных Киево-Печерских. «Призывая благословение Божие, хочу пожелать вам, чтобы по молитвам угодников Черниговских Господь даровал нам здравие и вечное спасение», – сказал он. В свою очередь, управляющий Черниговской епархией епископ Амвросий поблагодарил Блаженнейшего за архипастырский визит и за участие в освящении храма Всех святых, в земле Черниговской просиявших.
В этот же день Блаженнейший Владыка посетил Свято-Троицкий кафедральный собор, где молитвенно почтил память святителя Феодосия и преподобного Лаврентия – Черниговских чудотворцев. На могиле усопшего в 2000 году митрополита Черниговского и Нежинского Антония Митрополит Владимир совершил заупокойную службу.