Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.12.2006. КИЇВ. “Україна і світ сьогодні”: «Ілля Муромець не схожий на героя Васнєцова»

Нещодавно судмедексперти відновили зовнішність Іллі Муромця по його мощах, упокоєних у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Виявляється, риси обличчя найпопулярнішого богатиря російського фольклору мало співпадають із зовнішністю, створеною Васнєцовим на знаменитій картині «Богатирі».
Обличчя преподобного Іллі Муромця було реконструйовано за гіпсовою копією лицьової частини голови й рентгенограмою черепа. Згідно з експертизою, зріст богатиря 177 см — для середньовіччя зріст вище середнього. Відвідувачі печер Києво-Печерської лаври напевно звертали увагу на розміри труни, в якій покояться мощі Іллі Муромця, — вона явно перевищує розміри навколишніх саркофагів. Імовірно знаменитий святий упокоївся в 1188 році у віці понад 50 років. При рентгенологічному дослідженні були виявлені ознаки патологічних змін хребта, сліди давніх прижиттєвих переломів ключиці й ребер. Таким чином, експертиза підтверджує літописні відомості про святого, а також народні оповіді про великого староруського богатиря, який здійснив безліч подвигів і став наприкінці життя насельником Свято-Успенської лаври. Про те, чи дійсно Ілля Муромець 33 роки пролежав на печі, будучи паралізованим, сказати складно. Та ще дослідження радянських часів підтверджують, що виявлені дефекти хребта дозволяють говорити про те, що Ілля Муромець переніс параліч кінцівок в юності. Встановлено, що причиною смерті богатиря стала обширна рана в області серця. Щодо зовнішності, то, судячи зі створеного бюсту, богатир мало схожий на героя Васнєцова. Реконструкція зовнішності Іллі Муромця розпочалася в 1990 році головним фахівцем Московського бюро судово-медичної експертизи Сергієм Нікітіним. А бюст був виготовлений у двох екземплярах Опікунською радою Спасо-Преображенського монастиря міста Мурома. Один бюст уже встановлений на батьківщині святого — в Муромі, а другий зберігається в Києві, в резиденції Блаженнійшого митрополита Володимира.
До речі, для багатьох сучасних людей той факт, що популярний герой епосу — святий, звучить як одкровення. Ілля Муромець був офіційно канонізований у 1643 році в числі ще шістдесяти дев’яти угодників Києво-Печерської лаври.
Ольга Косенко