Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.12.2006. КИЇВ. У Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відкрилася виставка “Святиня , обпалена війною ”

У виставковому залі Успенського собору Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкрилася виставка “Святиня , обпалена війною ” .
За часів Другої Світової війни Україна зазнала величезних втрат як матеріальних, так і духовних. Справжньою трагедією стала війна і окупація для Києво-Печерської лаври – православної святині народу, не оминула тяжка доля визначні її споруди. 19 вересня 1941 року почалася окупація Києва фашистами, того ж самого дня загарбники увійшли в Лавру і на Великій дзвіниці – найвищій споруді тогочасного міста, було вивішено прапор зі свастикою. А вже наступного дня пролунав перший потужний вибух – на оглядовому майданчику. Взагалі, за весь період окупації міста 1941 – 1943 роки тільки у Лаврі частково чи повністю було зруйновано 32 корпуси, інші перебували у напівзруйнованому стані. 3 листопада 1943 року було підірвано Успенський собор. Про останні хвилини життя храму свідчать фотографії, передані професором бременського Інституту сходознавчих досліджень Айхведе. Вони були зроблені невідомим німецьким офіцером з навідного мосту через Дніпро навпроти Лаври. Про причини вибуху існує чимало версій і спогадів очевидців, однак жоден з даних матеріалів не надає переконливої і однозначної відповіді на це болісне питання, яке досі є однією з загадок останньої Світової війни. В експозиції представлені унікальні фото, які оповідають про руйнування собору і прилеглих будівель, пошкоджених вибухом на 50-60 відсотків. Головну святиню монастиря — Успенський собор було відроджено за Указом Президента України і освячено 6 років тому.
Протягом 1941 – 1942 років тривало пограбування цінностей Лаври, вивезена значна кількість раритетів. Створена штадткомісаріатом у жовтні 1942 року “Контора по розбиранню пошкоджених будівель” нищила й уцілілі споруди, сприяла вивезенню лаврских дзвонів. Є слушна думка про те, що Лавра істотньо постраждала не тільки від вибухів, але й від кирок, сокир і пил. Демонструється ряд речей, які пережили окупацію, були повернуті з евакуації чи з Німеччини після Великої Перемоги. Окремо представлені зразки богослужбового начиння, знайдені під час післявоєнних розкопок і розбирання руїн Успенського собору, збережені і відреставровані фахівцями Заповідника у післявоєнний період.
Щемливо вражає ікона “Мати Божа Одигитрія”, яка постраждала від пожежі часів війни і, ніби уособлює як трагедію того суворого часу, так і вічно живі духовні цінності, які неможливо знищити. Саме ця ікона надихнула науковців Заповідника на створення даної експозиції.
У нелегкий час, завдяки клопотанню схиархієпископа Антонія (Абашидзе) , архимандрита Валерія (Устименка) та єпископа Димитрія , гітлерівська влада в грудні 1941 року надала дозвіл на відкриття Києво – Печерського монастиря з 32 насельниками. Щоправда, Лавру за окупаційний період декілька разів закривали. Тільки після визволення Києва восени 1943 року вона стала постійно функціонувати. Про життя представників монастирської братії за окупаційних часів , як свідків і учасників нелегких воєнних подій ,розповідають матеріали експозиції. Цікава доля одного з намісників Лаври архімандрита Нестора (Тугая), згодом єпископа Чернігівського і Ніжинського , який пройшов війну , брав участь у бойових діях, був нагороджений медалями “За перемогу над Німеччиною” та ”За бойові заслуги”.
На виставці можна переглянути фільм, змонтований на унікальних матеріалах кінохроніки , який розповідає про життя Лаври періоду 1941 – 1945 років (часів окупації Києва та післявоєнного відновлення). Виставка “ Святиня, обпалена війною ” відкрита для огляду щоденно з 9-30 до 18-00.
Тел. для довідок. 254 – 54 – 27( прес-служба Заповідника)