Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Привітання Блаженнішого Митрополита Володимира

Привітання Блаженнішого Митрополита Володимира

Шановні учасники шостих Міжнародних Успенських читань! Ці читання стали вже традиційними і, як завжди, розпочинають свою роботу молитвою в нашій великій святині – Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Сердечно вітаю вас у цьому святому місці. Конференція збирає в столиці України – золотоверхому Києві – богословську еліту з багатьох країн світу. Вона дає можливість поспілкуватись, поділитись думками і досвідом, намітити плани на майбутнє.
Тема цьогорічної зустрічі актуальна: “Людська цілісність і зустріч культур”. У сучасному світі ми є свідками двох тенденцій. 3 однієї сторони, це процес об’єднання різних держав, суспільств і культур, а з іншої – вкрай негативний процес протиставлення різних народів, релігій і культур, наслідком чого стають війни, теракти, протистояння, відсутність простої взаємоповаги, не кажучи вже про любов. Ці дві тенденції виключають одна одну, а тому сучасний світ стоїть перед небезпекою самознищення.
Для того щоб зберегти цей світ, людство і все творіння від небезпеки, необхідна єдність, цілісність, здатність побачити в іншій людині, хто б це не був, образ і подобу Божу. Господь Іісус Христос постраждав, прийняв хресну смерть за всіх людей, без різниці в мові чи в кольорі шкіри. Ми всі є дітьми одного Отця – Бога, Який є нашим Творцем, Спасителем і Промислителем.
А ця обставина передбачає обов’язок берегти єдність творіння Божого, що повинно проявлятись в шанобливому ставленні до інших культур, традицій. Цей обов’язок випливає і зі слів Спасителя перед Його стражданнями: “Отче, нехай будуть всі єдині, як Ти в Мені, а Я в Тобі”(Ін. 17, 21). Цієї високої мети можна досягти, лише спираючись на вічні Євангельські моральні цінності. Ані глобалізація, ані боротьба з тероризмом не можуть мати будь-якої вартості, якщо не будуть базуватися на Христовому вченні.
У сучасному плюралістичному світі християнство є однією з найзначніших духовних і моральних сил. Православна Церква, збагачена двохтисячолітнім досвідом життя у Христі, має що сказати сучасному світу.
Покладаю надію на те, шановні учасники конференції, що саме бажання розкрити і донести нашим сучасникам це духовне багатство в контексті актуальних викликів сьогодення стане головною метою ваших трудів.
Щиро бажаю вам Божої допомоги і успіхів в роботі Успенських читань під покровом Пресвятої Діви Марії і за молитовним заступництвом преподобних отців Печерських.

3 повагою та благословенням Митрополит Київський і всієї України