Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.11.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Відбулася науково-практична конференція “Голодомор 1932-33 рр. в Україні: історико-правові та соціально-економічні аспекти”

24 листопада архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній, а також духовенство єпархії взяли участь у роботі науково-практичної конференції “Голодомор 1932-33 рр. в Україні: історико-правові та соціально-економічні аспекти”, яка відбулася у Хмельницькому інституті МАУП імені Блаженнішого Володимир, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УПЦ. Робота конференції була розділена на пленарне засідання і роботу секцій.
Архієпископ Антоній виступив на пленарному засіданні з доповіддю на тему: “Відлуння геноциду 20-30 – х років у розрізі сумної статистики гонінь на Православну Церкву”.
Після пленарного засідання і короткої перерви конференція продовжила роботу на засіданні секцій.
У роботі секцій від Хмельницької єпархії взяли участь троє священнослужителів – працівники кафедри українського Православ’я і теології ХІ МАУП:
зав.кафедрою, секретар Хмельницької єпархії – протоієрей Олександр Дацюк з доповіддю “Голодомор на Україні 1932-1933 років – глибока рана народної душі”;
викладач кафедри – протоієрей Сергій Причишин з доповіддю “Голодомор в Україні 1933 р. як логічний підсумок штучного голодомору і селянських війн в Росії”
викладач кафедри – протоієрей Михайло Ільницький з доповіддю “Скільки ще будемо мовчати про геноцид народу?”
Результатом роботи вченого зібрання став підсумковий документ: “Резолюція науково-практичної конференції “Голодомор 1932-33 рр. в Україні: історико-правові та соціально-економічні аспекти”, де, зокрема, було зазначене наступне:
Учасники конференції звертаються до місцевих органів влади з пропозицією активізувати свою діяльність щодо вивчення маловідомих сторінок історії;
передати матеріали конференції у ЗМІ для ознайомлення населення краю з трагічними подіями минулого;
звернутися до органів й установ освіти з пропозицією організувати введення у навчальних закладах вивчення факультативу “Голодомори в Україні”;
звернутися до місцевої влади з клопотанням про встановлення пам’ятнику жертвам голодомору в Україні 1932-33 рр.;
звернутися до уряду України з вимогою визнати трагічні події 1932-33 рр. актом геноциду українського народу.