Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.11.2006. КИЇВ. Відбулось заключне засідання Робочої групи з розробки базового закону про свободу совісті

14 листопада у Міністерстві юстиції України відбулось заключне засідання Робочої групи з розробки нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».
У розширеному засіданні взяли участь члени Робочої групи, а також представники Верховної Ради України, зокрема, парламентського Комітету з питань культури і духовності, – повідомляють в Інституті релігійної свободи.
Під час засідання членами Робочої групи було обговорено висновок Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська Комісія) від 9 жовтня 2006 р. щодо зазначеного проекту та у зв’язку з цим узгоджені кінцеві поправки до проекту нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». В цілому учасники засідання позитивно оцінили діяльність Робочої групи, в роботі якої брали участь експерти з релігійних і правових питань, науковці, фахівці центральних органів державної виконавчої влади та представники провідних конфесій, що дозволило розробити актуальні теоретичні напрацювання у сфері законодавчого регулювання свободи совісті та діяльності релігійних організацій.
Слід зауважити, що представники церков і релігійних організацій, а також окремі експерти, виступили з пропозицією відтермінувати дату подання зазначеного проекту на розгляд Верховної Ради України з огляду на несприятливу політичну ситуацію та нещодавні непоодинокі приклади політизації у парламенті питань, які стосуються діяльності релігійних організацій. Було зазначено, що внесення Кабінетом Міністрів України цього законопроекту на розгляд Верховної Ради України призведе до суспільного напруження та негативно позначиться на державно-конфесійних взаєминах в Україні, а також несе загрозу нівелювання досягнень релігійної свободи в Україні через можливість внесення дискримінаційних поправок до вказаного проекту з боку окремих депутатів.
Нагадаємо, що Робоча група з розробки нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» була створена у квітні 2006 року на виконання указу Президента України від 20 січня 2006 р. № 39 «Про План заходів із виконання обов’язків та забов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи».
“Громадський простір”