Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.11.2006. ЧЕРНІГІВ. Церква, у якій знімався фільм “Вій”, сьогодні отримує нове життя

Якщо в цікавому місці немає незвичайних новин — їх потрібно створити. Схоже, саме за таким принципом діяли чернігівські журналісти, які, висвітлюючи хід реставрації унікальної пам’ятки дерев’яного зодчества початку XVIII століття — Георгієвської церкви, пустили чутку, що її й донині бояться священики. В даному випадку колег можна зрозуміти, адже в цій церкві справді свого часу знімалися найстрашніші сцени радянського фільму жахів «Вій» за повістю Миколи Гоголя. Хіба ж тут може бути спокійно?
Насправді, може, бо так воно і є. Споруджена у селищі Седнєві Чернігівського району, тривалий час ця пам’ятка була бездоглядною. Її руйнація дійшла було такої межі, що навіть стояти під нею стало небезпечно — центральний зруб церкви з банею відхилився від вертикалі на 1,7 метра. Аби споруда не впала зовсім, її на деякий час підперли колодами.
Першим на сполох забив невтомний захисник чернігівської минувшини, голова обласного осередку Товариства охорони пам’яток, нині покійний Андрій Карнабід. Підтримувані обласним управлінням архітектури, його клопоти виявилися немарними — через кілька років держава таки віднайшла кошти на реставрацію церкви.
І ось перший етап відновлення пройдено — завершено зовнішню реставрацію будівлі. Після зняття риштування, церква постала в усій своїй красі. На це, за даними обласного управління містобудування і архітектури, витрачено 421 тис. гривсень із 654-х тисяч, виділених на поточний рік. Решту також буде освоєно до кінця року.
Усього, за словами заступника начальника управління Вікторії Зеленюк, на пов’язані з реставрацією церкви роботи піде орієнтовно 1,5-2 млн гривень. У новий кошторис буде включено витрати на внутрішнє оздоблення, впорядкування і благоустрій території, спорудження підземних пожрезервуарів (церква ж бо дерев’яна) та археологічні дослідження. За умови виділення потрібної суми, реставрацію знаменитого храму буде завершено до кінця 2007 року.
До «новосілля», як бачимо, ще далеко, а вже окремим ЗМІ не терпиться запустити інтрижку: мовляв, ніхто не хоче брати цю церкву в користування.
«Усе це неправда, — коментує ситуацію начальник відділу у справах релігій Чернігівської облдержадміністрації Віктор Молочко. — Ми ще ніякій релігійній громаді не пропонували Георгієвську церкву, там ще роботи й роботи… Коли вони будуть завершуватись, тоді й будемо вирішувати це питання. Гадаю, на неї будуть бажаючі, хоч би ще бійки не було. А що стосується присутності спогадів про «нечисту силу», то у священиків для цього є такий обряд як освячення. Освятять церкву — і все буде гаразд».
Ніяких містичних аномалій, пов’язаних з нечистю, не помічали біля церкви й седнівці, що живуть поряд. Багато десятиліть у ній, покинутій, без остраху гралися діти та підлітки. Як на гойдалці, каталися вони колись на ланцюгу церковної люстри.
Нині ж визначна пам’ятка архітектури знову приваблює туристів і мистецтвознавців, там, дивись, і кінематографісти знову завітають. Щоправда, для зйомок фільму жахів Георгіївська церква вже не підійде — вельме світлою і величною вона тепер стала.
Укрінформ