Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.10.2006. МУКАЧЕВЕ. Єпископ Агапіт відвідав з архіпастирським візитом Свято-Троїцький храм села Колодне

Єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт очолив Божественну літургію в Свято-Троїцькому храмі села Колодне Іршавського району. Настоятель храму та церковна громада села запросили правлячого архієрея, тому що в цьому храмі вже 41 рік не служилась архієрейська літургія. Після літургії відбувся хресний хід навколо храму з читанням Євангелія. Після хресного ходу владика Агапіт виголосив проповідь, в якій, зокрема, подякував жителям села Колодне, які залишаються вірні Православній вірі і змогли вистояти під тиском уніатів. Після проповіді владика нагородив членів церковної громади архієрейськими грамотами та подякував за запрошення і пообіцяв, що такі духовні зустрічі з селянами цього села стануть частішими, ніж до цього часу.
Сам храм засновано у 1881 році, але будувався він багато років, адже за австро-угорського панування для православних це було важкою справою. Лише на початку 20 століття святиню було зведено. А іконостас та розпис в храмі, який вівся художником Юрієм Бокош, було завершено в 1941 році.
Перша архієрейська літургія була відслужена в цьому храмі єпископом Мукачівським та Ужгородським Григорієм в 1965 році.
На початку 1990-х років, коли на Закарпатті відновився уніатських рух, почався тиск на православних з метою змусити їх перейти в унію. Таке випробування випало і на долю жителів села Колодне, але люди вистояли і залишись вірні Православні вірі.