Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.10.2006. ВІННИЦЯ. У Браїлівському монастирі вшанували одну з головних святинь обителі – ікону Пресвятої Богородиці Браїлово-Почаївську

14 жовтня на свято Покрова Пресвятої Богородиці насельниці Свято-Троїцького жіночого монастиря, що у смт. Браїлів Жмеринського району, вшановували одну з головних святинь обителі – ікону Пресвятої Богородиці Браїлово-Почаївську. Цей образ з’явився у монастирі завдяки професору Ніжинського історико-філологічного ліцею протоієрею А. Хойнацькому, який знайшов її серед інших ікон у Почаївській Лаврі. Він же і клопотав перед Лаврським начальством про перенесення святині у Браїлівську обитель. Це було у 1888 році. Після революції монастир був закритий і черниці переховували ікону у будинках віруючих, поки обитель не була відкрита знову під час Великої Вітчизняної війни. Вдруге ікона зникла у 1962 р., коли богоборницька влада знову закрила храми монастиря і розігнала черниць.
На сьогодні місце знаходження святині невідоме, а у Браїлівській обителі знаходиться копія тієї чудотворної ікони, яка також прославилася чудесами і зціленнями по молитвах Божої Матері. Традиційно на день іі святкування у Браїлів збираються паломники зі всієї України. Так було і цього року, коли святкову Божественну літургію у монастирі звершував вікарний владика Вінницької єпархії єпископ Шаргородський Пантелеімон. Вітаючи численних прочан, які заповнили Троїцький собор, владика нагадав історію шанованого образу і закликав на усіх присутніх у храмі благословення і покров Пресвятої Діви Марії. А після богослужіння, за монастирською традицією, його преосвященство очолив хресний хід навколо обителі з чудотворною іконою, в якому взяли участь більше двох тисяч віруючих.
Прес-служба Вінницької єпархії