Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.10.2006. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив Свято-Покровський храм

Сотні парафіян села Печеське Красилівського району та мешканці навколишніх населених пунктів прибули 4 жовтня на освячення Свято-Покровської церкви. Урочистість цієї події підсилювалася тим, що чин освячення звершив Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української православної церкви, Блаженніший Володимир. «Мені приємно усвідомлювати, що цей храм став ще однією лампадою на нашій українській землі. Нехай ця лампада горить і від наших сердець підноситься до Бога», – сказав він, звертаючись до жителів села.
Блаженніший Володимир подякував усім, хто вніс свою частку праці у відродження храму, нагородив найактивніших учасників будівництва. А представнику кіпрського посольства в Україні, голові «Експобанку» Юрію Гетьманенку, який виділив кошти на спорудження церкви, вручив орден святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня і подарував ікону Георгія Побідоносця.
Вражає історія відродження храму. Як розповіла голова парафіяльної ради Антоніна Шевчук, свого часу в Печеськах була дерев’яна церква, яку в 1934 році зруйнували представники радянської влади, залишивши лише фундамент. Багато десятиліть він заростав бур’янами. Болісно це сприймали селяни, особливо вчителі місцевої школи. Проте боялися висловити свій протест. Лише після встановлення незалежності України Антоніна Шевчук зі своїми подругами, сільськими вчителями Вірою Шиманською та Оленою Янкович вирішили відродити храм.
Потрібні були великі кошти. Допоміг випадковий збіг обставин, а може, Боже благословення. Під час позаминулої передвиборчої кампанії в село приїхав кандидат у народні депутати України, голова «Експобанку» Юрій Гетьманенко і пообіцяв посприяти в будівництві церкви.
«За мене в Печеськах проголосували тоді лише сім чоловік. Хоча й не став депутатом Верховної Ради України, проте свого слова дотримав. Як і обіцяв людям, виділив кошти і допоміг відродити храм у цьому прекрасному подільському селі. Нехай він служить людям добром, правдою і миром», – заявив Юрій Гетьманенко.
RIA.ua